Index Vakbarát Hírportál

Váratlan fordulat, meghátrált a kormány a lakástörvény ügyében

2021. május 26., szerda 09:35

Csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni a kormány a lakástörvény módosítását – közölte fideszes forrásokra hivatkozva az atv.hu.

A Böröcz László által benyújtott, nagy vitát kiváltó tervezet vitája ma kezdődik meg az Országgyűlésben. A kormánypárti politikus az ATV Híradójának megkeresésére úgy fogalmazott, 

minden módosítási javaslatot megfontolnak, és megpróbálják meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak.

A televízió fideszes forrásai szerint Kocsis Máté frakcióvezető közölte velük e-mailben, hogy a lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni.

Ahogy arról az Index is beszámolt, Böröcz László javaslata szerint az önkormányzati bérlakásokra minden bérlő vételi jogot kap, a forgalmi érték 30 százalékáról indul a kedvezmény, és lineárisan, bérleti évenként 1 százalékkal csökken a vételi ár egészen az ingatlan becsült értékének 15 százalékáig.

A törvény megszavazása esetén az önkormányzatok mintegy 800 milliárdos vagyontól esnének el. A tervezetet fideszes polgármesterek is bírálták, Kovács Péter Budapest XVI. kerületi, Csach Gábor balassagyarmati, Papp László debreceni, Cser-Palkovics András székesfehérvári és Dézsi Csaba András győri polgármester is ellenérzéseit fejezte ki.

Ami a budai Vár önkormányzati lakásait illeti, a Böröcz-féle törvényjavaslat szerint hasonló feltételekkel hasonló kedvezményű vételi jogot kívánnak biztosítani azoknak a lakóknak, akik a rendszerváltás után nem vehették meg budavári lakásukat, mint azoknak, akik megvásárolhatták azt.

Rovatok