Index Vakbarát Hírportál

Választási csalás miatt felfüggesztett börtönt kapott egy zalai férfi

2021. május 27., csütörtök 17:17

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék azt a várföldei férfit, aki 2019-ben hajléktalanokat fizetett le, hogy az önkormányzati választáson az általa megadott személyekre szavazzanak – tájékoztatta az MTI-t a törvényszék.

A vádlott, akinek egyik családtagja jelölt volt az önkormányzati választáson, 2019 szeptemberében megkeresett három nagykanizsai hajléktalant, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként egy várföldei ingatlanba, az októberi önkormányzati választáson pedig szavazzanak majd az általa megnevezettekre.

A fiktív bejelentkezésért fejenként ezer forintot, a szavazásért pedig egyenként ötezer forintot ígért.

A hajléktalanok az ajánlatot elfogadva öt nappal a választás előtt a megbízójuktól kapott fiktív bejelentőlapokkal bejelentkeztek a várföldei ingatlanba és ezért megkapták az ígért összeget. A vádlott a választás napján a három hajléktalant Nagykanizsán egy gyorsétteremben megvendégelte, majd autóval Várföldére szállította őket, ahol az italboltban bort fizetett nekik.

Ott elmagyarázta, hogy melyik polgármesterjelöltre és képviselőjelöltekre kell szavazniuk, de a biztonság kedvéért egy-egy cédulára is felírta a neveket, kérve, hogy miután ezeket megjegyezték, a papírokat semmisítsék meg.  A hajléktalanok a választáson a megbeszéltek szerint voksoltak, majd az italboltban megkapták az ezért megígért pénzt.

A Zalaegerszegi Törvényszéken megtartott előkészítő ülésen a vádlott elismerte a történteket, ezért a bíróság választás rendje elleni bűncselekmény és háromrendbeli közokirat-hamisítás miatt egy év – végrehajtásában másfél évre felfüggesztett  börtönbüntetésre ítélte. A döntés nem jogerős, mert a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett.

Rovatok