Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Újjáalakult a Gyurcsány-kormány

2021. május 28., péntek 07:49 | aznap frissítve

Ez egy olyan vírus, ami nem múlik el, előbb-utóbb mindenkit megtalál. Magyarországon hárommillió ember még nincs beoltva, ők azt gondolják, hogy megúszhatják. De ha igaz, hogy a vírus nem megy el, akkor ez tévedés. Az utolsó embert is megtalálja, aki nem védett. Védett pedig mindenki úgy lehet, ha beoltatja magát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

Tegnap 25 ezer első oltást és 117 ezer második oltást adtak be. A lélegeztetés nélkül kórházban lévő emberek száma ezer alá esett, lélegeztetőgépen 121-en vannak – számolt be az új járványadatokról a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy az aktív fertőzöttek száma százezer alatt van.

Az oltás megszervezése óriási kihívás a kormány számára, az orvosok, az egészségügy, a közigazgatás számára. Az első oltások tekintetében az Egyesült Államoknál is jobb eredményt érünk el, holott ők maguknak gyártják a vakcinát. Azt gondolom, hogy a munka, amit elvégeztek a szakemberek, elismerésre méltó

– jelentette ki a miniszterelnök. Az indiai vírusváltozatról elmondta: mindenki fél, de most az a szakmai álláspont, hogy azok az oltások, amelyeket Magyarországon alkalmaznak, kivétel nélkül alkalmasak rá, hogy az indiai mutánst is legyőzzék.

A miniszterelnök rémhírnek minősítette, hogy több uniós ország nem biztos, hogy beengedi, akit keleti vakcinával oltottak. Mint mondta, ő is a kínai Sinopharm-vakcinát kapta, és mindenkit biztosított róla, hogy keleti oltás felvételével is lehet majd utazni.

Nem vagyok bolond, nem estem a fejemre, hogy elzárjam magam az utazástól. Magyarország egymás után köti meg a kétoldalú megállapodásokat, így szabadon lehet utazni. Más országok még nem ott tartanak, mint mi, ahol már az utazás a téma

– hangsúlyozta, hozzátéve: nincs olyan ország, amely elzárná magát a turistáktól. Azzal kapcsolatban, hogy a munkavállalók visszatérhetnek a munkakörnyezetbe, vége a home office-nak, úgy nyilatkozott: eddig meg kellett őrizni a munkahelyeket, most újra kell indítani őket.

Amikor a járvány csúcsra járt, akkor a védekezés volt a fontos. Meg kellett védeni a munkahelyeket, az emberek fizetését. A harmadik hullámot legyőztük, de mindenképp leszorítottuk a földre. Egész eddig védekeznünk kellett, most azonban újra kell indítanunk az életet, a gazdaságot, a vállalkozásokat. Mindenkit megviselt a járvány, de most ismét mozgékonnyá kell válni, és a teljes blokkolásból ez nem olyan egyszerű

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a 2022-es költségvetés teljes egészében a gazdaság újraindításáról szól.

Arra kérdésre, hogy az EU-csúcson miért hajnali kettőig tárgyalnak, Orbán Viktor azt mondta: sok az éjjeli bagoly Brüsszelben. Hozzátette: ha itthon ilyen lenne, a miniszterek elég gyorsan pokolba küldenék a miniszterelnököt.

Az uniós csúcson kiemelt témaként tárgyaltak a klímavédelemről, ami Orbán Viktor szerint drága, a kérdés pedig az, hogyan osztjuk meg a terheket.

A brüsszeli bürokraták úgy gondolják, hogy mindenkinek ugyanannyi terhet kell viselni, de mi nem tudunk ugyanannyi terhet viselni, mint a gazdagabb Hollandia vagy Németország. Nyugaton természetesnek tűnő gondolat, hogy az embereket adóztassák meg, itthon viszont évekig küzdöttünk, hogy a rezsit leszorítsuk. Nem tudunk és akarunk adót fizettetni az emberekkel a fűtés vagy a benzinhasználat után. A klímarombolást a nagy cégek végzik, miért az emberek adóját emeljük meg? Fizessenek a klímarombolók!

– hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar kormánynak rezsiharcot kell folytatnia a következő 2-3 évben.

A miniszterelnök Santiago Abascallal, a spanyol VOX párt vezetőjével a héten tárgyalt, majd a stúdióból a repülőtérre megy, hogy Boris Johnson brit miniszterelnökkel találkozzon Londonban. A spanyol tárgyalásról elmondta, partnere értette a klímaügyi érveket és a bevándorlásellenes politikai törekvést is.

Végül az őszödi beszédről kérdezték, amiről azt mondta: aligha tudjuk elfelejteni.

Az őszödi beszéd egy vakuélmény, villanásszerűen képes visszaemlékezni rá az ember, mint Egerszegi Krisztina szöuli győzelmére 1988-ban. Ugyanilyen erős élmény, amikor meghalt Antall József, illetve Nagy Imre újratemetése is. Mellbevágó, hogy aki miatt ez történt, még mindig a politikában van. És nemcsak arról beszélünk, hogy itt van, hanem ugyanezzel az emberrel harcolok, ő a főnök a másik oldalon. Nézem a Városházát, és egymás után tűnnek elő azok az emberek, akiket én a Gyurcsány-kormányból ismerek. Szinte újraalakult a Gyurcsány-kormány a főpolgármester háta mögött

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a fiatalok is tudják, hogy mi történt 15 éve, hiszen mindenkinek vannak szülei, akik elmondják nekik. 

A miniszterelnök az interjú végén a gyereknapról beszélt. Kiemelte, hogy a vírushelyzet őket is nagyon megviselte, és reményei szerint idén szebb ünnep vár rájuk.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok