Index Vakbarát Hírportál

Egy életet tehet rossz vágányra a kezeletlen gyerekkori látásprobléma

2021. május 30., vasárnap 12:24

Ősszel ismét Erdélyben gyógyítanának a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai.

Jelenleg 108 fős orvoscsoporttal várja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), hogy folytathassa önkéntes munkáját a romániai Hargita megyében, ahol részben a helyi kórházban, óvodákban, iskolákban szűrik, vizsgálják, és ha kell, gyógykezelik a rászoruló gyerekeket. Valamint az intézményeket segítik gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel és szakmai továbbképzéssel is.

Ám a pandémia keresztülhúzta a tavalyi számításokat, így a több mint húszéves munka rövid időre megszakadt.

Jó látás nélkül nem megy a tanulás

Még 1997-ben csatlakozott az orvoscsapathoz Szekeres Márta gyermekszemész, aki már 44 alkalommal vett részt az önkéntes team munkájában Erdélyben, ahol vizsgálta és kezelte a gyerekek szemét, és szemüveggel látta el őket.

A Budai Gyermekkórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa elmondta, míg Magyarországon kötelező a gyermekek szemészeti szűrése, Erdélyben, főleg a kis falvakban nem történnek ilyen típusú vizsgálatok.

Gyakran a szűrővizsgálatoknál derül ki, hogy a gyerekek rosszul látnak, az általam vizsgált kicsik 20-25 százalékánál találtam eltérést. Mivel a szemészetnél nem elég a diagnózis felállítása, orvosolni is kell a problémát, a szemüvegeket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat csináltatta meg, és boldogan hordták a gyerekek

– árulta el az Indexnek Szekeres Márta, aki azt is elmondta, hogy a vizsgálatokhoz szükséges felszereléseket, eszközöket is Magyarországról szállították.

A doktornő az elmúlt évek alatt jó kapcsolatot alakított ki a csíkszeredai szemészet mellett az ottani iskolaigazgatókkal, illetve a pedagógusokkal is. Szekeres Márta örömmel emlékszik vissza azokra a nehéznek tűnő esetekre, amikor a vizsgálatok és a korrekció segítségével sikerült a gyermekek látásán javítani. 

Volt egy harmadik osztályos kisfiú, aki az iskolai órákon csak üldögélt, nem olvasott, nem írt, és a tanítónője már elkönyvelte, hogy a gyengébb képességű gyermekkel nem lehet mit kezdeni. A vizsgálattal azonban kiderült, hogy a látása nagyon rossz. Mivel veleszületett rendellenességről van szó, így a fiú számára ez volt a megszokott, normális látás. De miután megkapta a megfelelő szemüveget, nagyon rövid idő alatt sikerült bepótolnia az iskolai lemaradásokat.

A gyermekszemész reméli, idén ősszel ismét elindulhatnak, hogy további gyerekeken tudjanak segíteni. 

Helyismeret nélkül nehéz 

György Alpár sebészszakorvos-jelölt négy éve az NGYSZ önkéntese, aki a gyermekmentő szolgálat munkájával még az orvosi egyetem végén ismerkedett meg. Az erdélyi származású fiatalembert hamar megfogta a szakmai közeg, amellyel az önkéntes munka idején találkozott, és a gyerekeknek való segítségnyújtás is minden alkalommal nagy löketet nyújt számára.

A csapat nagyon sokszínű, minden területen komoly csapat van, például szűrőkamionnal, szűrőbusszal megy a fogászati csapat, a helyi kórházak is segítőkészek, így ha olyan vizsgálatra van szükség, amely csak kórházban történhet, azt is leszervezzük.

A sebészjelölt az orvosi csapat tagjaként a román nyelvű zárójelentések fordításában is segít, illetve a helyismeret is jól jön a kint töltött napok menedzselésében. A fiatal orvos hozzátette, mind a mai napig találkoznak olyan orvosi esetekkel, amelyek Magyarországon nem szokványosak. 

Bizonyos településeken nehéz eljutni akár a háziorvosig is, így aztán találkozunk olyan gyerekekkel, akik alig láttak még fehér köpenyt. Ezeken a településeken vannak olyan orvosi esetek, amelyeket akár egyszerű orvosi vizsgálattal meg lehet oldani, de addig akár komoly fájdalmakat is okozhatnak a gyerekeknek.

György Alpár jól tudja, ahhoz, hogy minél alaposabb kórképet kapjon a betegről, nem elég csupán a tünetekről kérdezni, a gyerekek hamar beszámolnak azokról a fontos tényezőkről, amelyek a betegségek kialakulásához vezettek. Sőt olykor megesik, hogy az orvos-beteg kapcsolat barátibbá alakul, és a gyerekek később megkeresik az orvosokat, más kérdésekben is kikérve a véleményüket.

(Borítókép: Egy diák látását vizsgálják a Zala megyei Csapiban 2017. november 27-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok