Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is viszonylag veszélyes aknamező a magyar internet

2021. május 30., vasárnap 16:10

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat egyik missziója a sok közül mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyermekeink biztonságban legyenek az interneten, ahogy természetesen mi, felnőttek is. 

A civil szervezetnek van is mit tennie az ügyben, például a Microsoft tavalyi nemzetközi kutatása szerint a gyerekek több mint 77 százaléka került már veszélyhelyzetbe az interneten, ami leginkább azt jelenti, hogy eddigi online pályafutása alatt találkozott már olyan tartalommal, amit valahol valakinek jelenteni akart.

Egyfajta alternatív gyereknapként idén február 9-én tartották világszerte a Safer Internet Dayt, azaz a biztonságos internet napját, amelyre a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mint a Safer Internet Program magyarországi konzorciumvezetője online rendezvényeket szervezett.

Ebben akkor szintén tematikus nappal és cikkekkel ugyanúgy részt vett az Index is, hogy növeljük olvasóink tudatosságát a biztonságos internethasználattal kapcsolatban.

Javuló, de még mindig riasztó online trendek

A Microsoft harminckét országot érintő, a kibertér veszélyeit vizsgáló felmérésének Digital Civility Indexe kimutatta, hogy Magyarországon mára sokat javult az online kommunikáció színvonala, akárcsak az online magatartásé.

Egész pontosan a korábbi, 77 pontos mutatót sikerült 73-ra javítani. Kiderült, hogy a járványhelyzet ugyancsak pozitív hatást gyakorolt a kibertérben tanúsított viselkedésünkre. Ezen belül is a javulás

nyolcvan százalékban tulajdonítható a tizenéveseknek, akik sokkal pozitívabban ítélik meg az online kommunikációt, mint a felnőttek.

Az online interakciók minősége Magyarországon az alábbi témákban mutatta a legnagyobb fejlődést az előző évhez képest:

Ugyanakkor a magyar online biztonság egyre biztatóbb trendjei ellenére nemzetközi összehasonlításban még mindig a sereghajtók között vagyunk például Oroszország mellett.

Az évente készülő felmérések mellett a Microsoft által 2017-ben elindított Digital Civility Challenge mozgalom négy fő ajánlása, hogy minél kevesebb rossz tapasztalat érjen bennünket a neten:

  1. Fordulj empátiával a társaid felé, az online társas interakciók során légy kedves és tisztelettudó!
  2. Tartsd tiszteletben mások véleményét, szemléletmódját, és ha nem értesz egyet valakivel, vagy vitás helyzetbe kerülsz, kerüld a személyeskedést és a mások elleni személyes támadást, gondold át, hogyan viselkedsz!
  3. Tarts egy kis szünetet, mielőtt olyan embereknek válaszolsz, akikkel nem értesz egyet, és ne posztolj vagy küldj semmit, ami másoknak sértő lehet, árthat a hírnevüknek, vagy veszélyeztetné a biztonságukat!
  4. Állj ki másokért és önmagadért! Támogasd azokat, akik kegyetlenséggel, bántalmazással szembesülnek az online térben, jelents minden olyan tevékenységet, ami veszélyezteti valaki biztonságát, és ments el minden olyan bizonyítékot, ami a nem megfelelő viselkedést igazolja!

Akik a biztonságos internetért küzdenek

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1990-ben alakult, közhasznú szervezet, amelynek célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, jövőjük megalapozása, valamint hatékony fellépés a gyermekvédelemmel és egyéb, fiatalkorúakkal kapcsolatos kérdésekben.

A szolgálat az Európai Bizottság által indított Safer Internet Programban tudatosságnövelő központként a gyermekek, szülők, tanárok és döntéshozók felvilágosítását, valamint a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretné elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak.

Ennek érdekében a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számos eszközzel hívja fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára. Konferenciák, rendezvények, kampányok során tudatosítja a világháló veszélyeit, és bemutatja elkerülésük hatékony és egyszerű eszközeit. Szakemberei, trénerei ingyenes előadásokat, foglalkozásokat tartanak többek között diákok, tanárok, szülők, szociális munkások számára a biztonságos internet- és mobilhasználatról. 

A biztonságos internet napját idén 18. alkalommal rendezték meg. Ez a nap lehetőséget teremt arra, hogy a kampányok szervezői a gyerekeket pozitív tartalmak felfedezésére és létrehozására buzdítsák, hogy ezt a tudást később a családban, az iskolában, a barátok körében, majd a munkájuk során is hasznosíthassák. 

Rovatok