Index Vakbarát Hírportál

Megújult a zsinagóga a Rumbach Sebestyén utcában, egy gombnyomással koncertteremmé alakul

2021. június 1., kedd 21:58

Szakrális funkciója mellett innovatív elemekben bővelkedő közösségi és kulturális térként nyílik meg a közeljövőben Budapesten a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Zsidó Hitközség meghívására kedden látogatta meg a helyreállított zsinagógát.

Az évtizedeken keresztül üresen álló, erősen leromlott állapotú épület 2006-ban került vissza a Budapesti Zsidó Hitközséghez (BZSH). Az 1869-ben megtervezett zsinagóga tavaly év végére minden részletében megújult.

A tóraolvasó emelvény egyedi hidraulikus szerkezettel emelhető, süllyeszthető, így a szakrális tér egy gombnyomásra alkalmassá tehető kulturális rendezvények, akár nagykoncertek befogadására is.

Az épületben kávéház, szalon és konferenciaterem, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz is használható szobák kaptak helyet.

Két időkapszula hasonlítja össze az 1740-es és a 2020-as évek hétköznapi jelenségeit, például a jellemző ételeket, az egy nap alatt megtehető távolságot.

A helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Együttélés Háza kiállítás a tervek szerint július első felében nyílik meg a nagyközönség előtt.

Rovatok