Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is leszálló ágban a járvány

2021. június 2., szerda 08:56

Szerdára 275 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 13 beteg. Kórházban 837 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 90-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon.

Egy nappal korábban 174 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 28 beteg. Kórházban 947 beteget ápoltak, közülük 100-an voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma tegnap 5 176 630 volt, közülük 3 655 647 fő már a második oltását is megkapta kedden. A járvány legfiatalabb áldozata egy 41 éves férfi volt. 

Mint megírtuk, Magyarországon már nem lehet online időpontot foglalni AstraZeneca-vakcinával történő oltásra. A kormányzati tájékoztató oldalon tegnap tették közzé, hogy a brit–svéd oltóanyaggal való oltásra egy ideig nem hirdetnek időpontot, mert a beérkező – csökkentett – szállítmányokat a második körös oltásokhoz használják fel. 

Az online időpontfoglaló ugyanakkor továbbra is folyamatosan működik – olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon. Az érvényesen regisztráltak, köztük a 16–18 évesek is automatikusan, SMS-értesítő nélkül foglalhatnak időpontot a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben Szputnyik V vakcinával történő oltásra foglalható időpont, de egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltóanyag is elérhető.

Felhívták a figyelmet, hogy az orosz Szputnyik V vakcinából már nem érkezik több szállítmány, az utolsó készlet van kint a kórházi oltópontokon. Kérik, hogy aki az orosz vakcinát szeretné kapni, mielőbb foglaljon időpontot.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2021. április 12-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok