Index Vakbarát Hírportál

Több mint 600 milliárd jut a Modern Városok Programra

2021. június 2., szerda 09:21

Nem fékezte le a járvány a Modern Városok Program beruházásait, amelynek az idei és jövő évi együttes költségvetése meghaladja a 600 milliárd forintot. Ennek nagy része hazai forrás – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A politikus kiemelte, hogy a pénzeket részben turisztikai, egészségügyi fejlesztésekre fordítják, de folytatódnak az oktatást, a kultúrát, a sportot, a helyi utakat és a tömegközlekedést érintő beruházások is.

Egy-egy megyei jogú város a nagy úthálózat-fejlesztésekhez szükséges forrásokkal együtt akár több évtizedes költségvetését is megkapja céljainak megvalósításához.

A Modern Városok Program forrásainak felét a közúti és vasúti fejlesztések teszik ki. A kormány vállalása, miszerint 2025-ig mind a 23 megyei jogú város csatlakozik a hazai gyorsforgalmi úthálózathoz, valószínűleg határidőre megvalósul.

Még négy megyeszékhely esetében folynak kisebb-nagyobb munkálatok, 19 városba viszont már jó minőségű, négysávos út vezet.

A programnak köszönhetően többek között megépül a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os kétszer két sávos gyorsforgalmi út, Veszprémben az uszoda, illetve a tornászgyakorló, valamint Békéscsabán a Munkácsy Mihály örökségének emléket állító múzeumi negyed.

Rovatok