Index Vakbarát Hírportál

Totális szúnyoggyérítés jön

2021. június 3., csütörtök 17:46 | aznap frissítve

A héten tíz megyében, összesen 9100 hektárnyi területen gyérítik a szúnyogokat a szakemberek – közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Alig egy hónapja az Index is írt róla, hogy veszélyes vérszívók jelentek meg az országban, az esős időjárás és a folyók magasabb vízszintje pedig kedvezett a szaporodásuknak. 

Négy megye 28 településén, 6055 hektáron a kifejlett szúnyogokat kémiai módszerrel gyérítik, hét megyében 3050 hektáron pedig biológiai eljárást alkalmaznak a lárvák ellen; Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig mindkét módszert használják. A védekezés Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves megyékre tejed ki.

A héten a Szigetközben, a Dunakanyarban, a Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, a Velencei-tónál és az Ipoly mentén biológiai módszerrel végeznek földi lárvagyérítést. Szolnok és Szeged környékén, valamint a Tisza-tónál pedig biológiai folyadék- és granulátumkészítményekkel légi úton csökkentik a lárvák számát, mivel a folyók magasabb vízszintje miatt több térségben alakultak ki a szúnyoglárváknak ideális tenyészőhelyek. 

A rossz idő miatt a múlt héten a Tisza-tó-környéki településeken elhalasztották a permetezést, a tervek szerint ezt június 3-tól pótolják. Földi kémiai szúnyoggyérítés nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén, három Hajdú-Bihar, hat Heves és tizenegy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen lesz.

A kezeléseket késő este és éjszaka végzik; a szert olyan minimális mennyiségben juttatják ki, ami az emberekre, háziállatokra és növényekre nem ártalmas, néhány óra alatt lebomlik, az éjszakai permetezés miatt pedig a méhekre sem jelent veszélyt.

Rovatok