Index Vakbarát Hírportál

Dobrev Klára: meg fogjuk tiltani, hogy állami vezetők és családtagjaik költségvetési támogatáshoz jussanak

2021. június 4., péntek 15:54 | aznap frissítve

A Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje azt ígéri, hogy ha kormányt alakíthat 2022-ben, akkor újra elfogadtatja azt az összeférhetetlenségi törvényt, amelynek alapján a kormányfő, a miniszterek, az állami vezetők és családtagjaik nem részesülhetnek állami támogatásban, és nem indulhatnak közbeszerzéseken – írja az MTI.

Dobrev Klára pénteki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jogszabály korábban hatályban volt, de Orbán Viktor miniszterelnökként szinte az első intézkedésével, tíz évvel ezelőtt „lesöpörte az asztalról”. A DK EP-képviselője hangsúlyozta, a G7 oknyomozó portál összegyűjtötte, hogy az Orbán család az elmúlt hét évben több mint 15 milliárd forintnyi közpénzt „söpört be”.

Hiába mondta azt a miniszterelnök, hogy ő bérből és fizetésből él, nem gondolnám, hogy bérből és fizetésből hét-nyolc év alatt tízszeresére, hússzorosára, harmincszorosára lehet növelni a vagyonokat, jövedelmeket, bevételeket. Tisztességes munkából sem lehet ugyanekkora összeget megkeresni. Különösen nem, ha ezek a szerződések mind úgy születnek, hogy az egyik oldalon az állam, a kormány van, aminek vezetője Orbán Viktor, a másik oldalon pedig apja, veje, lánya, sógora, testvére és még Isten tudja ki mindenki a családból

– fogalmazott Dobrev Klára. Közölte továbbá, hogy megkérte a DK parlamenti frakcióját, hogy az összeférhetetlenségi törvényről szóló indítványt már most nyújtsák be a parlamentnek.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök privatizációból és állami bankoktól kapott hitelekből szerezte a vagyonát, most mégis az ő felesége beszél az összeférhetetlenségi szabályok szigorításáról – reagált Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője a DK európai parlamenti képviselőjének nyilatkozatára.

Nacsa Lőrinc válaszában kijelentette: a kormányoldal az elmúlt években szigorította az átláthatósági és összeférhetetlenségi szabályokat, és Európa egyik legszigorúbb közbeszerzési törvénye van hatályban Magyarországon.

Ezeket a módosításokat a baloldal rendszerint nem szavazta meg, most pedig annak a Gyurcsány Ferencnek a felesége beszél, aki privatizációból és állami bankoktól kapott hitelből szerezte a vagyonát. Gyurcsány Ferencnek olyan állami bank adott hitelt, ahol Dobrev Klára édesanyja volt a bankelnök. Miniszterelnöksége idején pedig Gyurcsány Ferenc kétszeresére emelte a villamos energia árát, miközben saját cégének olcsóbban adta az áramot

– mondta Nacsa Lőrinc.

Rovatok