Index Vakbarát Hírportál

Egy meghiúsított öngyilkos merénylet anatómiája

2021. június 7., hétfő 08:28

Miként jut odáig egy kecskeméti fiatalember, hogy terrorista merényletet vállaljon?

Többszörösen terroristagyanúba keveredett alapítványt is lájkolt a magát iszlamistának valló, 21 éves kecskeméti egyetemista, akit kriminálpszichológus is vizsgálni fog – írja a Magyar Nemzet hétfői cikkében.

Mint megírtuk, a Fővárosi Főügyészség június 2-án számolt be arról, hogy terrorcselekmény előkészülete miatt őrizetbe vettek egy 21 éves férfit. A kecskeméti egyetemista a labdarúgó-Európa-bajnokság egyik budapesti mérkőzésén akart robbantani, a Balatonnál pedig autóval a tömegbe hajtani. 

A lap ma arról számolt be, hogy az ISIS-re felesküdött, múlt kedden elfogott fiatal huszonegy iszlamista szervezetet, honlapot, közösséget követett Facebook-oldalán. Kedvencei között van a Jótékonysági Béke Alapítvány is, amelyet többször körbelengett a terroristagyanú.

Hozzáteszik: a kapcsolatrendszerét vizsgáló TEK-felderítők és ügyészségi nyomozók mellett a kriminálpszichológusra is komoly feladat vár.

Meg kell állapítani, hogyan jutott odáig, hogy öngyilkos merényletre is hajlandónak mutatkozott. 

Ehhez úgynevezett mélyinterjúkat kell készítenie a kriminálpszichológusnak a letartóztatásban lévő, terrorcselekmények előkészületével gyanúsított férfivel. Mint írják, az sem zárható ki, hogy az alsóbb iskoláiban érte olyan trau­ma, hogy a pandémia alatti távoktatás mögé bújva laptopján előbb iszlamista ismeretterjesztő oldalakat, hírközlési csatornákat, majd egyre radikálisabb közösségeket, szervezeteket keresett és talált. 

Árulkodó követések

A lap megvizsgálta a fiatalember közösségi oldalait, és – mint írják – árulkodó jelei vannak a radikalizálódásnak. Az eljárásban a következőket állapíthatják meg: 

A Magyar Nemzet kitér arra is, hogy az alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke 2003 márciusától Saleh Tayseer, Magyarországon élő palesztin fogorvos, akit 2004 áprilisában terrorcselekmény előkészítésének gyanúja ­miatt elfogott a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A gyanú szerint 2003-ban megbízást adott két férfinak: az egyiket robbanószer beszerzésével, a másikat pedig a budapesti Zsidó ­Múzeum felrobbantásával bízta meg. Két hónapig volt előzetes letartóztatásban, majd a Fővárosi Főügyészség bejelentette, bizonyítékok híján nem emelnek vádat ellene. Tayseer – aki egyébként 2012-ig az Iszlám Egyház elnöke is volt – beperelte az államot: először kétszáz-, majd végül harmincmillió forintot kért, de ebből csak kétmilliót ítéltek meg neki – írják. Hozzáteszik: az alapítvány ma törvényesen működik, ellenkező esetben már betiltották volna. 

Elítélik a tervezett terrortámadást

Mint megírtuk, a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület elítéli a terrortámadás elkövetésének tervét, amivel a hatóságok egy kecskeméti egyetemistát gyanúsítanak – közölte az egyesület vasárnap. A hatóságokat arra kérték: vegyék elejét a hír miatt a hazai muszlimokat esetlegesen fenyegető iszlamofób támadásoknak.

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület a békés együttélést, a toleranciát és a kultúrák, vallások közötti párbeszédet szorgalmazza, és ezen értékek melletti kiállásra ösztönzi a különböző társadalmi csoportokat, vallási felekezeteket a szélsőségek terjedésének megakadályozása érdekében

– olvasható a közleményben

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője szombaton felidézte, hogy a terroristatámadás előkészületével vádolt férfi korábban az interneten felvette vele a kapcsolatot, de arra nem gondolt, hogy

annyira fanatizálható lesz, hogy tervez ilyesmit. 

Hozzátette:

Láttam, hogy vele nem lehet mit kezdeni, már valamerre elment. Nem volt tiszta számomra, és le is tiltottam. Ő nem akart bejönni, nálunk tanulni. Nem jött el az internetes előadásokra sem. Utólag úgy tűnik, hogy egy önfejű ember volt, aki eleve elhatározta, mit akar csinálni. Nem azt, hogy »muszlim leszek, és majd tanulok«, hanem eleve elhatározta, hogy ő elmegy a legvégsőkig.

Nem ismerte el bűnösségét

A Fővárosi Főügyészség szóvivője június 3-án közölte: a kecskeméti férfi nem ismerte be bűnösségét. 

A gyanúsított részletes vallomást tett a kihallgatáson, de nem tett beismerő vallomást. Az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot viszont igen

– mondta Bagoly Bettina. 

Hajdu János, a TEK főigazgatója aznap délután azt nyilatkozta, hogy a gyanúsított csőbombát akart készíteni, és ehhez már meg is vette a szükséges alapanyagokat. 

Nem igaz, hogy robbanószerkezetet vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor

– nyilatkozta Jován László, a férfi ügyvédje. Korábban ő védte a Teréz körúti robbantót, valamint Radnai László volt maffiafőnököt is.

(Borítókép: A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársa 2016. október 28-án. Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Rovatok