Index Vakbarát Hírportál

Újra megengedik az ápolóknak és a rendőröknek Magyarországon, hogy felmondjanak

2021. június 8., kedd 10:35

Eltörölte az Orbán-kormány azt a 2020. november 28-i rendeletét, amely a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idejére megtiltotta a rendes felmondást az egészségügyi dolgozóknak. Az erről szóló 308/2021. (VI. 7.) számú kormányrendelet június 15-én lép hatályba a Magyar Közlöny hétfői száma szerint. 

A fél évvel ezelőtti kormányrendelet szerint 

az Eszjtv. hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott egészségügyi dolgozó és egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatónál fennálló jogviszonyát – a rendkívüli megszüntetés kivételével – nem szüntetheti meg a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt.

Ezt most eltörölték, és hatályát veszti a 2020. december 9-i kormányrendelet is, amely a rendvédelmi szervek hivatalos állományában lévőknek tiltotta meg, hogy éljenek a rendes felmondás lehetőségével.

Az egészségügyi dolgozókat érintő tilalom miatt a Társaság a Szabadságjogokért az Alkotmánybírósághoz fordult, az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint ugyanis senkit nem lehet kényszermunkára ítélni, és bár ezalól kivételt jelenthet a veszélyhelyzethez hasonló szükségállapot, az ilyesféle munkavégzés sem okozhat aránytalan sérelmet a munkavállalónak. A munkavállaló a kiszolgáltatottságát a rendes felmondás tudja megszüntetni.

(Borítókép: Ápoló segít védőfelszerelésbe beöltözni egy orvosnak a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok