Index Vakbarát Hírportál

Félmilliárdos támogatást próbálhattak elcsalni a makettparkkal

2021. június 8., kedd 06:45

A Szegedi Törvényszéken folytatódik a büntetőperes tárgyalás B. S. vádlott és társai ügyében, akikre költségvetési csalás bűntettének elkövetése miatt emelt vádat a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség. Az öt vádlott összesen 436 millió forint kárt okozott az államnak, és ebből mindössze 50 millió forint térült meg.

A vádlottak 2011 és 2014 között Mórahalmon, uniós és magyar költségvetési forrásokból megvalósítandó makettpark építésére több mint félmilliárd forint támogatást kíséreltek meg megszerezni.

A vádirat szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül meghirdetett pályázati felhívásra a vádlottak egyikének cége 2009 novemberében pályázatot nyújtott be, melynek elbírálását követően a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) a társasággal 2010 októberében támogatási szerződést kötött. A támogatást elnyert nonprofit társaság vállalta, hogy Mórahalmon az 1910-es Nagy-Magyarországot bemutató emlékparkot létesít, melyben 50 fontos magyar műemlék kicsinyített mását helyezi el, valamint fogadóépületet alakít ki, majd ezt a létesítményt az elkészültét követő öt évig üzemelteti.

A működtetésre a Bornemzet Kft. vállalkozott, a projektmenedzser a MITT Zrt., a kivitelező pedig a Háromhalom Kft. volt.

A beruházás során a generálkivitelezői és a műszaki ellenőri tevékenységet ezek a gazdasági társaságok a vádlottak befolyása, illetve irányítása alatt állók végezték.

A projekt összköltsége 648 millió forint volt, melyet a cég – 15 százalékos önerő biztosítása mellett – 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatási összegből vállalt megvalósítani.

A vádlottaknak a kivitelezés kezdeteitől folyamatosan finanszírozási gondjaik voltak, az önerő meglétét is úgy igazolták, hogy az összeget a pályázat menedzselését, illetve a projekt pénzügyi irányítását végző vádlott egy napra utalta át az erre a célra fenntartott bankszámlára, az azonban a kivitelezés tényleges megkezdésekor már csak részben állt rendelkezésre.

A likviditási problémák áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében a vádlottak közösen elhatározták, hogy a kivitelezés folyamán benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

A pályázatot elnyerő társaság, valamint a vele szerződésben álló generálkivitelező, illetve a műszaki ellenőrzést végző cégek részéről eljáró vádlottak mindvégig tisztában voltak a projekt kivitelezésének tényleges állásával. Így azzal is, hogy a kifizetési kérelmekben teljesítettként megjelölt makettek egy része a valóságban el sem készült,

vagy az előírtnál jóval silányabb minőségű volt, illetve egyes makettek elszámolása túlárazott volt.

2014 júniusáig – a támogatási előleggel, illetve három kifizetési kérelemben megítélni kért támogatással együtt – a vádlottak összesen több mint 510 millió forint összegre nyújtottak be igényt. Mivel a DARFÜ a kivitelezés ellenőrzése során tapasztalt szabálytalanságok következtében a pályázó céget még a második kifizetési kérelem elbírálása során 25 százalékos támogatáselvonással sújtotta, végül mindösszesen 436 millió forint folyósítására került sor a támogatott társaság részére.

Az utolsó, záró kifizetési csomagban a vádlottak 2014. március 31. napjával a projektet készre jelentették. A benyújtott elszámolás ellenőrzése során azonban kiderült, hogy a projekt műszaki állapota a pályázatban vállalt funkció betöltésére alkalmatlan, 20 makett nem volt fellelhető a helyszínen, több pedig sérült volt.

A projekt során tapasztalt szabálytalanságokra, valótlan iratokkal történő megtévesztésekre és szerződésszegésekre figyelemmel a DARFÜ a költségvetési támogatást jogosulatlanul igénybe vettnek minősítette, és kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a társaságot.

A jogosulatlanul igénybe vett 436 millió forintos költségvetési támogatás visszafizetésére nem került sor, a visszakövetelt összegből végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

A vádlottakkal szemben a főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletének elkövetése miatt emelt vádat.

A történelmi Magyarország híres épületeinek makettjét bemutató Mini Hungary Parkot Mórahalom önkormányzata a projektet megvalósító cég felszámolási eljárása során megvásárolta, komoly ráfordítással megmentette a pusztulástól, és Az ezer év parkja címmel jelenleg is működik, valamint fogadja a látogatókat.

(Borítókép: Az ezer év parkja. Fotó: Google Maps)

Rovatok