Index Vakbarát Hírportál

Nincs enyhítés a középiskolások közösségimunka-kötelezettségében

2021. június 11., péntek 08:54

Az érettségi vizsgák megkezdésének egyik fontos feltétele, hogy a középiskolás diákok végezzenek el ötven óra igazolt közösségi szolgálatot a tanulmányaik idején – így rendelkezik a nemzeti köznevelésről szóló 2011-es törvény. Igen ám, de a koronavírus-világjárvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben a tanulók számára ennek a feltételnek a teljesítése önhibájukon kívül bonyolultabbá vált.

Az Index megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a fentiek miatt enyhítettek-e a szabályokon, hiszen a feladat teljesítése időarányosan nemcsak a végzősök, hanem a 9–11. évfolyamok tanulói számára is fejtörést okozhatott, ugyanis mindenfajta munkavégzésre igaz, hogy be kell tartani a hatályos járványügyi előírásokat.

Az Emmi Sajtóosztályától szűkszavú választ kaptunk, amely szerint

a közösségi szolgálatot jellemzően nem a 12. évfolyamon, hanem már korábban teljesítik a tanulók. Az Oktatási Hivatal honlapján november 20-a óta elérhető az ezzel kapcsolatos tájékoztatónk.

A közösségi szolgálat

A törvény meghatározása szerint a közösségi szolgálat nem más, mint a szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.

Ennek megfelelően a diákok egészségügyi, szociális, jótékonysági, oktatási, kulturális, közösségi, természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi tevékenységek közül választhatnak, illetve végezhetnek közös sport- és szabadidős tevékenységet óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel vagy idős emberekkel.

A közösségi szolgálatról a diáknak naplót kell vezetnie, hogy mikor, hol és milyen időkeretben végezte a választott tevékenységet. A teljesítésről szóló igazolást az iskola állítja ki.

Megkérdeztük azt is, hogy az Emmi milyen típusú közösségi munkát tud javasolni a diákoknak, amit akár a pandémiás időszakban is végezhetnek. Az erre adott válasz így hangzik:

Természetesen jelenleg semmi olyan közösségi szolgálatra nem kerülhet sor, amely a védelmi intézkedéseknek ellentmondana, vagy mások egészségét veszélyeztetné.

Az Oktatási Hivatal mindehhez az Emmi által említett tájékoztatóban hozzáteszi, hogy az iskola felhívhatja tanulói figyelmét a helyi önkormányzat, segítő szervezetek által kínált munkalehetőségekre, illetve a rendelet lehetővé teszi a magánszemélynek nyújtott közvetlen segítségnyújtást is, tehát egy rövid, írásba foglalt megállapodás alapján ilyen módon is teljesíthető a közösségi szolgálat.

(Borítókép: Diákok az évzáró bizonyítványosztáson osztálytermükben, egy nyíregyházi  gimnáziumban 2020. június 18-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok