Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor posztolt, általános bérnövekedést vár a 200 ezres minimálbértől

2021. június 11., péntek 13:25

A miniszterelnök szerint a garantált bérminimum és a minimálbér növelése általánosságban jó hatással lesz a teljes bérrendszerre.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában újra körbejárta a 200 ezer forintos minimálbér ötletét. Úgy fogalmazott, „a minimálbért meg kell emelni. Meg kell állapodni a kkv-k képviselőivel, hogy ki tudják-e ezt gazdálkodni, és ha nem, milyen segítség kell nekik az államtól, hogy mégis ki tudják. A 200 ezer forintos minimálbér most az a határ, amit mindannyian szeretnénk, senki nem gondolta volna évekkel ezelőtt sem, hogy ez valaha elérhető lesz. Ha a minimálbér eléri a 200 ezer forintot, akkor a garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz, s ez a két hatás felfelé fogja nyomni általában a béreket Magyarországon”.

A miniszterelnök a szerdai, a Világgazdaság által szervezett konferencián érintette először a 200 ezer forintos minimálbér témakörét. Akkor azt mondta, a kormány el akarja érni a 200 ezer forintos minimálbért, de

ha ekkora minimálbér-kötelezettséget zúdítana a vállalkozásokra, akkor azok nem fogják tudni kigazdálkodni.

A magas minimálbérhez ezért szükséges segíteni a kkv-kat, és ez adócsökkentés formájában tehető meg. A kormány átfogó megállapodás megkötésére törekszik a minimálbér kérdésében a szakmai szervezetekkel, vagyis egyeztetést tervez a munkavállalói és munkáltatói oldallal is.

A kormányrendelet alapján 2021-ben – négyszázalékos emelés nyomán – a bruttó minimálbér összege 167 400 forint, a garantált bérminimum pedig 219 000 forint volt, ennek nettó összege 111 300, illetve 145 600 forint. Az összeget azok kapják meg, akik főállásban, napi nyolc órát vagy heti szinten 36 óránál többet dolgoznak.

Ami a politikai miniket illeti, a Magyar Munkáspárt szerdán jelentette be, hogy csatlakozik az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom nettó 250 ezer forintos minimálbérért indított aláírásgyűjtéséhez. A május 1-jén indított aláírásgyűjtés 35 ezer aláírásnál járt szerdán.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 23-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok