Index Vakbarát Hírportál

Megvehetik a műemlék lakások bérlői otthonaikat

2021. június 15., kedd 14:12 | aznap frissítve

Az országgyűlés kedd délután, 134 igen szavazattal 25 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a lakástörvény módosítását célzó egyéni képviselői indítványt, ezáltal megnyílt az út a műemléki védettségű ingatlanokban lakó bérlők előtt a lakásaik megvásárlására.

Lapunknak beszélt először részletesebben Böröcz László fideszes parlamenti képviselő a lakástörvény elképzelt módosításáról május 12-én. Az egyéni képviselői indítvány eredeti tervezete még csaknem 100 ezer önkormányzati bérlakást érintett volna, ezeket az ingatlanokat tette volna bérlőjük számára megvásárolhatóvá a tervezett módosítás.

A honatya ezt a rendszerváltást követő privatizáció egyfajta igazságszolgáltatásaként vetette fel, ugyanis a kilencvenes évek első felében a műemléki védettségű lakásokat nem lehetett eladni/megvásárolni.

Böröcz szerint a jogszabály-módosítás célja, hogy azokat is magántulajdonhoz juttassa, akiknek eddig erre nem lett volna lehetősége.

A hangsúlyosan a budai Vár lakásaira szabott törvénytervezet napvilágra került részleteit számos kritika érte mindkét politikai oldalról, de a szociális területen tevékenykedő civil szervezetek részéről is. Míg előbbiek az önkormányzati vagyonvesztést és a helyi szociálpolitikai célok ellehetetlenítését látták a lakások kötelező, töredékáron történő eladásában, addig a civilek a lakásmaffia számára kedvező feltételek megteremtésére hívták fel a döntéshozók figyelmét, és arra, hogy az igazán rászorulók kiszorulhatnak a bérlakáspiacról, ezzel pedig szociális válság alakulhat ki.

Az első változat szerint azok a bérlők, akik 2020. december 31-e előtt kötöttek az önkormányzattal bérleti szerződést, vételi jogot kapnak volna arra, hogy a forgalmi érték 30 százalékáért megvásárolhassák a lakásukat. Minél régebben bérlők, annál olcsóbban juthattak volna hozzá. Az ár egészen az ingatlan becsült értékének 15 százalékáig csökkenthető lett volna. A tervezett törvénymódosítás 1000-1300 milliárd forint értékű köztulajdon privatizációja előtt nyitotta volna meg a teret.

Az érintett önkormányzatok észrevételei hatására a javaslatot több ponton is finomították. 

Ezek szerint az új törvény csak a világörökségi területeken lévő lakásokra vonatkozik, és azok vehetik meg, akik tavaly december 31-e előtt kötöttek határozatlan idejű bérleti szerződést, és már legalább 5 éve bérelik az ingatlant. Akik már 1996 előtt is bérlők voltak, a piaci ár 15 százalékán vehetik meg bérleményüket. Akik 15 és 25 év közti idő óta bérlik, 50; 5 és 15 év között pedig 80 százalékos áron juthatnak hozzá. Akik egy összegben leteszik a vételárat, további 5 százalékos kedvezményt kaphatnak. A megszerzett lakásokat az új tulajdonosaik 4 évig nem adhatják el.

Az átalakított jogszabálytervezetet a legjobban érintett I. kerület polgármestere is jó tárgyalási alapnak tekintette, hozzátéve – és ebben egyelőre nem közeledtek az álláspontok kormány és ellenzék között –, hogy az önkormányzatokat ért kényszerű vagyonvesztést az államnak kompenzálnia kell.

(Borítókép: A budai Vár Tárnok utcájának díszes régi épületei. Fotó: Jászai Csaba / MTVA / Bizományi)

Rovatok