Index Vakbarát Hírportál

Nagyon kellett a szavazat, a csalással vádolt Simonka Györgyöt inkább elkérték a bíróságtól

2021. június 15., kedd 16:10

Parlamenti elfoglaltságra hivatkozva az Országgyűlés Hivatala kérte a Fővárosi Törvényszéket, hogy tekintsen el Simonka György fideszes képviselő tárgyalótermi megjelenésétől – vette észre a Magyar Narancs. Az Országgyűlés ma gyors egymásutánban fogadta el a jövő évi költségvetést, a pedofilellenes törvényt, a Fudan Hungary Egyetem Alapítványról szóló jogszabályt, a bérelt műemléki ingatlanok megvásárlását lehetővé tevő törvényt, és választott új alkotmánybírót, a biztos sikerhez pedig, úgy tűnik, szükség volt a fideszes politikus segítségére is, akit amúgy a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádol.

A parlamenti szavazássorozat időpontját a 18 órakor kezdődő Magyarország–Portugália Európa-bajnoki mérkőzéshez időzítették. 

Ügyészségi gyanú szerint Simonka György a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a magyar költségvetésből származó vissza nem térítendő támogatásokra utazott. Ő és a társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat áron alul megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, és csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben. Ő a harmadrendű vádlott az 1,4 milliárd forintos ügyben, amelyben

kell felelnie a törvény előtt. Először 2019. október 18-án, legutóbb 2021. február 22-én függesztették fel a mentelmi jogát, de nem helyezték letartóztatásba. Ennek minden valószínűség szerint az az oka, hogy a Fidesznek formálisan vele van meg a kétharmados többsége az Országgyűlésben.

Rovatok