Index Vakbarát Hírportál

A gödöllői kisvasút két önkéntese sérült meg a csillebalesetben

2021. június 17., csütörtök 13:55 | aznap frissítve

A Gödöllő város oldalán megjelent információk szerint korábban arról számoltunk be, hogy gyerekek játszottak egy lezárt csillével a helyi kisvasút üzemi területén, és ebből lett súlyos baleset. Az Index megtudta, hogy a sérültek valójában az üzemeltető egyesület önkéntesei voltak. 

A baleset Csemete-rét megállóhelyen történt, amely szabadon látogatható megállója a vasútnak. A csillével vizet akartak szállítani, ezért feltöltötték, majd megindultak vele. Eközben borult ki a teherhordórész, és temette maga alá a fiatalokat. 

A kocsi a Magyar–Szovjet Olajipari Rt. által fél évszázaddal ezelőtt gyártott csille, amely korábban a felsőpetényi bánya mára megszűnt gazdasági vasútján szolgált. Ez a kocsitípus az országban több kisvasúton biztonságosan üzemel, sőt, több magánember, gyűjtő tulajdonában is van ilyen.

Ennek ellenére nem veszélytelen: az önsúlya 1400 kilogramm, amiből a billenőteknő majdnem 500 kilót tesz ki. Az a rész egy félkör alakú fémlemezen gördül az ürítési pontig, ahol a két oldalán egy-egy biztonsági csapszeg fogja meg, hogy ne tudjon tovább borulni. Ám ezek a szegek a 85. pályaszámú kocsin hiányoztak, ez vezethetett a balesethez.

Úgy tudjuk, hogy a két sérült közül csak egyikük állapota súlyos: ő keresztcsont-, medencecsont- és farokcsonttörést szenvedett. 

Rovatok