Index Vakbarát Hírportál

Könnyebb lesz céget alapítani

2021. június 17., csütörtök 08:41

Egyszerűsödik a jogi személyek bejegyzése és nyilvántartása egy most elfogadott törvény szerint. Az új szabályozás egységes nyilvántartást hoz létre, így nemcsak praktikusabb lesz a rendszer, hanem a fenntartása is olcsóbb lesz‚ mondta a Növekedés.hu-nak az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára. Völner Pál hangsúlyozta: létrejön a jogi személyek nyilvántartási portálja, amely egy interneten elérhető felület lesz. A bejegyzési, változásbejegyzési kérelem a jövőben online módon kitöltendő nyomtatványként funkcionál majd, kitöltéskor az adathiba, az elírás, a helytelen kitöltés kiszűrhető, korrigálható.

Völner jelezte: automata dönt majd jogi személyek bejegyzési, változásbejegyzési kérelmének elbírálásáról. Az automatikus döntéshozatal esetében percek alatt megtörténik a bejegyzés.

A civil szervezetek döntő többségének továbbra sem lesz kötelező a jogi képviselet az eljárásokban. Ugyanakkor a cégkapuval rendelkező, tehát elektronikus kapcsolattartásra képes civil és egyéb, cégnek nem minősülő szervezetek kötelesek lesznek elektronikusan, a nyilvántartási portálon keresztül benyújtani kérelmeiket a nyilvántartó bírósághoz. Az államtitkár szerint az elektronikus kommunikáció egyszerűsíti és felgyorsítja az eljárást.

Rovatok