Index Vakbarát Hírportál

Elszabadul a kánikula, kiadták a másodfokú hőségriasztást

2021. június 18., péntek 06:25

Pénteken marad a napos, száraz idő, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb zápor. Helyenként feltámad a keleti-délkeleti szél; napközben 30–35 fokig melegszik a levegő – olvasható az Időkép előrejelzésében. 

Szombaton marad a kánikula sok napsütéssel, főként keleten, északkeleten frissítő záporral, zivatarral. Az északi-északkeleti szél a Dunától keletre lehet élénk. Az enyhe hajnalt követően délután 30–35 fokos melegre van kilátás.

Vasárnap sem tágít a kánikula, a napos időben csak néhol alakulhat ki zápor, egy-egy zivatar. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás, legfeljebb néhol élénkülhet meg.

A jelenlegi számítások szerint számottevő változás jövő héten sem várható, az érkező frontok átmeneti enyhülést hoznak a kánikulában.

Hétfőn napközben a Dunántúlon, majd a középső és keleti országrészben számíthatunk zivatarokra, amelyek felfrissülést hoznak a kánikulában. A szél többfelé feltámad, a helyenként erős zivatarokat viharos lökések kísérhetik.

Fejfájás és szédülés a kánikulában

Az orvosmeteorológiai előrejelzésben is azt írják, hogy a pénteki kánikula elsősorban a szív- és keringési panaszokkal élőket viselheti meg. Náluk fejfájás, szédülés jelentkezhet. Napközben a helyenként megélénkülő szél hozhat némi felfrissülést.

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz, ezért azt tanácsolják: gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, továbbra is fogyasszunk elegendő vitamint, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre.

Másodfokú hőségriasztást adtak ki

Mint megírtuk, a következő napokban várható tartós hőség miatt június 19-én (szombat) 00:00 órától június 22. (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében azt írta: a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását

– javasolja az országos tiszti főorvos. 

Rovatok