Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Major Anna, a Szabó család dramaturgja

2021. június 26., szombat 18:23

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Major Anna dramaturg, az éveken keresztül futó rádiós teleregény, a Szabó család egyetlen és állandó dramaturgja – írja a Színház Online. Az 1932. július 25-én született Major Anna közgazdasági gimnáziumban érettségizett, eredetileg az orvosi egyetemre készült.

Később a népi kollégistaként ismert Ancsel Éva révén sikerült bejutnia a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Bozó László tanítványa lett. Később Szirmai István és Koppányi György vezette be a rádiódramaturgia elméletébe és gyakorlatába. A főiskola befejezése után a Magyar Rádiónál kezdett dolgozni 1957-ben.

1959-ben már tapasztalattal rendelkező dramaturgként került a kezdetben Egyszerű emberek munkacímen futó, később Szabó család néven elhíresült rádiójáték alkotói csoportjába. A sorozat 2007-es megszűnéséig rengetegszer változott az írói gárda összetétele, becslések szerint csaknem ezer színész szerepelt a produkcióban. Major Anna volt az egyedüli, aki változatlan pozícióban, mind a 2500 epizód elkészítésben részt vett.

A sorozat mellett más rádiójátékok dramaturgjaként is közreműködött.

Rovatok