Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília szerda éjfélig elrendelte a hőségriasztást

2021. június 28., hétfő 13:09

Szerda éjfélig érvényes hőségriasztást rendelt el Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfő déltől – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-vel.

A két szervezet közös közleménye szerint a tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint az NNK szakmai ajánlását figyelembe véve adta ki a másodfokú intézkedést az ország egész területére.

A hőségre tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve a tiszti főorvos javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

A közleményben arra hívják fel figyelmet, hogy 

Az országos tiszti főorvos másodfokú figyelmeztetését, a hőségriasztást akkor rendeli el, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A közleményben rögzítik: csütörtök 0 órától tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakó helyeken is.

Rovatok