Index Vakbarát Hírportál

Csudajó ötlet: adományostul vitte az alapítványt a volt pártelnök

2021. június 30., szerda 12:38 | aznap frissítve

Vannak szentimentális emberek, akik életük egy részét jelképezendő olykor elraknak egy tűzőgépet vagy egy tollat, amikor munkahelyet váltanak. Valahogy így tett a pártjából tavaly távozó Sneider Tamás is, aki a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványt tartotta meg – állítja a Blikk.

Mégis kérdéses, hogy a nosztalgia iránti igény vezérelte-e, hiszen néhány hete eltüntette a szervezet nevéből volt pártját. Emellett kuratóriumi elnöki megbízatása határozatlan lett, az alapítvány székhelye pedig átkerült arra a mátraszentimrei címre, ahol a politikus éppen panziót épít.

A lapnak azt nem sikerült kiderítenie, hogy mit csinált az alapítvány az elmúlt egy évben – amióta Sneider Tamás nem tagja a pártnak –, hiszen a tavalyi beszámolójuk nem elérhető a bírósági adatbázisban, a volt pártelnök közösségi oldalán pedig megszűnt minden aktivitás, leszámítva a név-, logó- és névjegyváltoztatást, ami „jobbiktalanította” az arculatot.

Zakóra cserélte a bomberdzsekit

Sneider Tamás nem éppen hagyományos politikusi karrierutat járt be az elmúlt évtizedekben. Fiatalon az egri szkinhedmozgalom egyik meghatározó alakja volt „Roy” néven, sőt, 1992-ben el is ítélték egy cigány férfi megverése miatt. A kétezres évek elején a MIÉP-ben politizált, majd 2007-ben csatlakozott a Jobbikhoz, amelynek színeiben 2010-től tíz évig volt parlamenti képviselő, jelenleg pedig a függetlenek között ül. Vona Gábor távozása után két évig vezette a Jobbikot, utódja Jakab Péter lett. Jelenleg az egykor ugyancsak jobbikos képviselő, Bencsik János vezette Polgári Válaszban politizál.

Nagy érvágás lehet a Jobbiknak a korábban igencsak aktív, immáron Csudajó Szeretetszolgálat Alapítvány néven futó szervezet elvesztése, mert annak anyagi hátterét döntően a képviselőik biztosították, akik évekig lemondtak tiszteletdíjuk tíz százalékáról a jótékonysági szervezet javára. Ez havonta milliós nagyságrendű összeget jelenthetett.

A párt a Blikk érdeklődésére közölte, hogy az alapítványt annak idején a párthoz kötődő személyek feleségei alapították jótékony célok megvalósítására.

Amikor Sneider Tamás kilépett a frakcióból és a pártból is, a Jobbiknak nem volt más lehetősége mint megkérni a kuratórium elnökét – Sneider Tamást –, hogy az alapítvány vezetésében módosításokat hajtsunk végre, hogy az továbbra is jobbikosok érdekkörébe tartozhasson és tovább folytathassa a munkát ismert néven. Sajnos, az erről szóló megbeszélések eredményre nem vezettek, így Sneider Tamás az alapítványt magának tartotta meg az abban elhelyezett adományokkal együtt

– írta a Jobbik, hozzátéve, hogy már kezdeményezték egy új alapítvány bejegyzését, és a képviselők szeretetszolgálat nélkül is támogatják a rászorulókat.

Az újság szerette volna megkérdezni Sneider Tamást is, mennyire tartja korrekt döntésnek az alapítvány „megtartását”, ám a megkeresésre eddig nem reagált. 

Sneider Tamás hálát ad Istennek, hogy nem tagja a Jobbiknak

A Blikktől származó értesülések megjelentetése után az Index levelet kapott Sneider Tamás országgyűlési képviselőtől, amelyben jogi lépéseket helyezett kilátásba. A levél szerkesztetlen változatát alább közöljük.

A Blikk nevű sajtóorgánumnak hamis információkat küldött a Jobbik vezetése személyemmel, a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítvánnyal, és annak jogutódjával, a Csudajó Szeretetszolgálat Alapítvánnyal kapcsolatban. 

Az alapítványnak nem vagyok alapítója, ezért jogilag kizárt, hogy az alapítványt „magammal vigyem”, annak nevét megváltoztassam. Ez a minimális tudás bármely magyarországi újságírótól elvárható.

A Jobbik Szeretetszolgálat alapítói Vona Krisztina, Dúró Dóra és Szabó-Tóbi Adrienn voltak. Mindhárom alapító lemondott alapítói jogáról, és átadták a jogot Kovács Enikőnek, aki a most bejegyzett Csudajó Szeretetszolgálat alapítója.

A Jobbik ismét hazudik személyemmel kapcsolatban, amikor azt állítja, hogy át szerette volna venni az alapítói és kurátori helyeket a Jobbik Szeretetszolgálatnál. Ennek pont az ellenkezője igaz. 

Mikor megpróbáltak leváltani országgyűlési alelnöki posztomról, majd kizártak a pártból, jelezték, hogy nem kívánják működtetni az alapítványt. Egy kéréssel fordultak felém, mint a kuratórium elnökéhez, hogy próbáljam megváltoztatni az alapítvány nevét, és amíg ez nem sikerül, az alapítvány lehetőleg ne legyen aktív. A Jobbik ügyvédjével erről korrektül egyeztettünk.

A név és az alapítók megváltoztatása nem lett volna lehetséges, ha az alapítvány alapítói ezt nem teszik lehetővé. A Jobbik Szeretetszolgálat egyik alapítója annak a Szabó Gábornak a felesége, aki a Jobbik választmányának elnöke, és a Jobbik elnökségének tagja. Amennyiben a Jobbik meg kívánta volna szerezni az alapítóktól az alapítványt, személyemtől függetlenül minden lehetőségük meglett volna erre, de ezzel nem éltek.

Amennyiben a cikket jegyző újságíró a nyilvános elérhetőségeimen keresztül személyesen is megkeresett volna, és nem a cikk megszületése előtt pár órával, egy közvetítő szervezetet vesz igénybe, a hazugságokat időben cáfolhattam volna, mielőtt megírja a Jobbik által kért cikket.  

Sajnálom, hogy az új Jobbik politizálás helyett hazudozással tölti életét. Hálát adok Istennek, hogy nem vagyok tagja a szervezetnek."

Rovatok