Index Vakbarát Hírportál

Veszélyesek a jégkrémek, a Nébih országos ellenőrzést indít

2021. július 1., csütörtök 15:09

A megengedettnél magasabb etilén-oxid-szennyeződést mutattak ki E410-adalékanyagban – értesült a RASFF-rendszeren keresztül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzést indít, emellett minden, E410-adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer-előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést és szükség esetén határozott intézkedést kér – tudatta a Nébih.

A hivatal kifejti, hogy az E410-adalékanyagot, azaz ismertebb nevén

a szentjánoskenyérlisztet széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként

(például jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben), ezért hamarosan a jelenleg ismerteken túl még több termék is érintett lehet az etilén-oxid-szennyeződésben. Az is megtudható a közleményből, hogy az etilén-oxidot

elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedieranyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják.

Az Európai Unióban azonban növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén).

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arról is informál, hogy 

a vásárlók és a vállalkozók a hivatal termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a magyarországi visszahívásban érintett termékekről. 

Magyarországon ez idáig egy olyan jégkrémet találtak, amelynél fennállt az esetleges etilén-oxid-szennyezettség, és visszahívták a terméket. 

Rovatok