Index Vakbarát Hírportál

Több eljárás is folyik a honvédségi szexuális zaklatás ügyében

2021. július 2., péntek 19:28 | aznap frissítve

Szerdán számoltunk be arról, hogy egy honvéd alezredest azzal gyanúsítanak, hogy szexuálisan zaklatta egyik beosztottját. Azóta az áldozat védőügyvédje is megszólalt, és elmondta: szerették volna elérni, hogy ügyfelének ne az említett alezredes alá rendelve kelljen dolgoznia, de ezt nem sikerült megvalósítani. 

Az RTL-nek pénteken Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta: az alezredes ellen indult méltatlansági eljárást azért szüntették meg, mert nemcsak a zaklató alezredes érintettségét kell vizsgálni, hanem más személyekét is. 

Ha több szereplő érintettségét kell vizsgálni, akkor nem lehet egy embert kiemelni, hanem az ő fegyelmi vizsgálatával együtt vizsgálni kell a körülményeket, a többi érintett személyt is – fejtette ki a miniszter, hozzátéve: azt is vizsgálják, hogy akik tudtak a zaklatásról a Honvédségen belül, miért nem tettek ellene. 

Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség új parancsnoka eközben hangsúlyozta, hogy zéró tolerancia van a hadseregben a zaklatókkal szemben. 

Valóban a célunk nem az, hogy most ezt a problémát gyorsan megoldjuk: egy-két embert kirúgok, egy-két embert áthelyezek, aztán szépen megyünk tovább. Ennek az üzenetét kell megszüntetni, és [elérni, hogy] mindenki, aki egyenruhában van, jól értse: mik azok az erkölcsi normák, amelyekből nem engedünk mi, a Magyar Honvédség

– fogalmazott. 

A honvédség szerda este kiadott közleményében elismerte, hogy a méltatlansági eljárást valóban megszüntették.

Rovatok