Index Vakbarát Hírportál

Több mint feleség: Dobrev Klára meglepné Orbán Viktort

2021. július 2., péntek 09:50

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vezetői úgy döntöttek, hogy közösen indulnak a 2022-es országgyűlési választáson. A közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet és egyéni képviselőjelölteket előválasztáson választják meg. Az Index ezen a héten portrésorozatban mutatja be azokat az ellenzéki politikusokat, akik megmérettetik magukat a 2021. évi előválasztás első fordulójában szeptember 18. és 26. között. A tét az, ki lesz a kihívója a Fidesz–KDNP jelöltjének, várhatóan Orbán Viktor kormányfőnek az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként a 2022-es országgyűlési választáson. Sorozatunkban ma Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjének és miniszterelnök-jelöltjének portréját ismertetjük.

Bulgária fővárosában, Szófiában született 1972. február 2-án. Édesapja Petar Dobrev, édesanyja Apró Piroska. Férje Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, aki 2004. szeptember 29. és 2009. április 14. között volt az ország szocialista miniszterelnöke. Három közös gyermekük van.

A kormányoldalhoz közeli sajtóban többször is azzal próbálták hitelteleníteni, hogy édesapja összefüggésbe hozható a bolgár kommunista titkosszolgálattal. Dobrev Klára ezt az állítást határozottan cáfolta, egy három évvel ezelőtti Facebook-bejegyzésében azt írta: 2002-ben elhunyt édesapja közlekedési mérnök volt, később a bolgár Videoton magyar kirendeltségén dolgozott, sohasem politizált és nem voltak titkolandó ügyei.

Ő már nem tudja megvédeni magát, lányaként az én kötelességem, és meg is teszem

– tette hozzá. Két évvel ezelőtt jogerősen is pert nyert az Origo ellen, miután édesapját ügynökmúlttal vádolták meg.

Édesanyja, Apró Piroska a rendszerváltás előtt dolgozott a Külkereskedelmi Minisztériumban is, majd a kereskedelmi miniszter helyettese volt. 1994 júliusa és novembere között Horn Gyula miniszterelnök kabinetvezetői feladatait látta el, a kétezres évek elején pedig a Budapest Airport elnöki tisztségét töltötte be.

Apró Piroska édesapja, vagyis Dobrev Klára anyai nagyapja, Apró Antal kommunista politikus a rendszerváltás előtt több befolyásos pozíciót is betöltött. A DK miniszterelnök-jelöltje számos támadást kapott már emiatt a kormányoldalról, és szinte bizonyos, hogy ez a téma a következő hónapokban is elő fog kerülni.

Dobrev Klára végzettsége szerint jogász és közgazdász. A budapesti Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, azután a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd 1997-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 2002-ben sikeres jogi szakvizsgát tett.

Négy idegen nyelven (angol, német, orosz, bolgár) folyékonyan beszél és ír. Miközben az elmúlt hetekben Karácsony Gergely „hiperpasszív” angoltudása került fókuszba, a DK miniszterelnök-jelöltje több idegen nyelvű tájékoztatót is tartott, megosztva ezeket Facebook-oldalán. A Magyar Hangnak azt mondta: az a foglalkozása, hogy napi szinten használja a nyelveket, ez nem kampányfogás.

Közgazdasági egyetemi évei alatt Dobrev Klára az AIESEC nevű nemzetközi diákszervezetben tevékenykedett, a szervezet 1992-es világkongresszusa szervezőbizottságának sajtókapcsolatokért felelős elnökhelyettese volt. Marketingasszisztensként a MODI Xerox cégnél töltötte szakmai gyakorlatát az indiai Bengaluru városában.

Már korán a politika világának közelébe került: az 1994-es budapesti önkormányzati választásokon Baráth Etele főpolgármester-jelölt mellett dolgozott személyi titkárként. A Horn-kormány idején, 1995-től Draskovics Tibor titkárságvezetője lett a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárságán. A 2002-es országgyűlési választási kampányban Medgyessy Péter kabinetfőnöke volt, ezt követően a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese lett. Férje, Gyurcsány Ferenc 2004-es miniszterelnökké válásakor lemondott kormányzati pozícióiról. 2009-ben az Altus Zrt. vezérigazgatója lett, amely fejlesztéspolitkai tanácsadással foglalkozott Európa több országában. Alapító tagja a 2011-ben alakult Demokratikus Koalíciónak.

Már 2018 előtt többen bátorították

Készen állok, hogy jövő tavasszal az önök szavazataival legyőzzem Orbán Viktort és romlott rendszerét

– jelentette ki Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként idén május elején.

Nem volt kérdés, és így meglepetés sem az ellenzéki előválasztáson való indulása. A 2018-as országgyűlési választás előtt is lehetséges jelöltként keringett a neve baloldali értelmiségi körökben. Férje, Gyurcsány Ferenc árnyékából azonban csak az ellenzék – és különösen a DK számára – csalódást okozó választási eredmény után lépett ki.

A 2018-as választáson éppen csak átcsúszott a parlamenti küszöbön a Demokratikus Koalíció: 5,38 százalékos eredményt értek el. A 2019-es európai parlamenti választásokon már Dobrev Klára mint listavezető vált a párt arcává.

Az Index kérdéseire válaszolva azt írta, hogy a Demokratikus Koalíció közössége számára egy természetes folyamat egyik állomása volt az országos politikában való megjelenése. A párt a megalakulása után óriási munka- és időbefektetést igényelt.

A párt alapítói, közöttük későbbi vezetői és egyszerű tagjai fáradság nélkül járták az országot, közöttük jómagam is. Ellátogattunk minden megyébe, minden városba, és megszámolni sem lehetséges, hány és hány kisebb faluba is, elmondtuk, milyen célok megvalósítása érdekében hoztuk létre a Demokratikus Koalíciót, szerveztük az aktivistákat és alakítottuk a helyi szervezeteket. Már akkor jó néhány helyi DK-szervezet bátorított arra, hogy vállaljak láthatóbb szerepet

– fogalmazott Dobrev Klára. Végül a 2018-as országgyűlési választás jelentette számára a fordulópontot.

Akkor határoztam el, hogy ringbe szállok, és az addigiaknál is többet teszek az Orbán-kormány leváltása és egy nyitott, barátságos, prosperáló Magyarország érdekében, ahol mindenkinek a véleménye számít, ahol nem folyik kormány által gerjesztett gyűlölködés és kirekesztés, és ahol az emberi méltóság mindenkinek jár, ahol lehetünk elnézők, ha valaki hibát vét, de a lehető legszigorúbban eljárunk mindenkivel, hangsúlyozom: mindenkivel szemben, aki a köz pénzéhez hozzányúl

– írta az Indexnek.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint ugyanis meg kell érteni: ha nem öljük meg a korrupciót, akkor a korrupció fog megölni bennünket.

Egy két évvel ezelőtti interjúban az Indexnek azt mondta, a 2019-es európai parlamenti választáson való indulásáról a döntés úgy született, hogy a DK összes választókerületi elnökétől és rajtuk keresztül az összes tagtól javaslatot várt az elnökség. Ez alapján választották a lista élére.

A Fidesz újabb kétharmada azt üzente nekem, hogy nagy bajba kerül az ország, ha nem tesz meg mindenki mindent, amit megtehet. Addig is vállaltam közéleti szerepet, nyilatkoztam, fórumoztam, de ekkor eldöntöttem: ennél több kell

– fogalmazott az Indexnek 2019-ben.

A legfontosabb a kormányzóképesség

A listavezetőség bejött: a DK mindenkit meglepve négy mandátumot is szerzett az Európai Parlamentben. Minden elemzés szerint a párt sikeréhez hozzájárult, hogy a DK új arcot tolt előtérbe a kampányban. 

Az európai parlamenti választáson mandátumot nyert Dobrev Klárát az Európai Parlament egyik alelnökévé is megválasztották. Mindezek lehetőséget teremtettek a számára, hogy szélesítse mozgásterét és tovább építse politikai karakterét.

Az európai parlamenti választások után nyilvánvalóvá vált, hogy a DK jövőjét sokkal inkább Dobrev Klára jelentheti, mint a korábbi kormányzati tevékenysége és a 2006-os eseményekben játszott szerepe miatt megosztó megítélésű Gyurcsány Ferenc.

Nem véletlen, hogy a kormányoldalról igyekeznek Dobrev Klárát „visszatolni” Gyurcsány Ferenc árnyékába. Ennek része, hogy következetesen csak a volt szocialista miniszterelnök feleségeként emlegetik, illetve családja múltjával támadják.

„Nem lehet megkerülni az ön esetében, hogy a férje Gyurcsány Ferenc. Így menni fog?” – tette fel a kérdést a Magyar Hang, amely azt is megjegyezte: az ellenzék akkor tud nyerni 2022-ben, ha meg tudja szólítani a bizonytalanokat is.

Dobrev Klára kijelentette: a bizonytalanokat az ellenzéki egység fogja megszólítani, azt pedig nem gondolja, hogy az előválasztásnak feltétlenül az lenne a tétje, „ki a legszimpatikusabb, ki az, akit a legtöbben szeretnek, legkedvesebbnek vagy legvagányabbnak tartanak”. Hozzátette: az a fontos, hogy ki az, aki a kormányzóképes alternatívát biztosítani tudja.

A felmérések szerint Dobrev Klára támogatói erős elkötelezettségűek, de az elutasítottsága is magas ellenzéki versenytársaihoz képest, ezért sokszor a sajtóban is nekiszegezik a kérdést, hogy tud-e integratív jelölt lenni az ellenzéki szavazók számára. A Magyar Narancs interjújában erre hasonló választ adott, mint a Magyar Hangnak:

A bizonytalan szavazók tipikusan azért bizonytalanok, mert a sok belső vita miatt eddig nem látták a kormányzóképességet az ellenzék oldalán, méhkasnak tűnt számukra az ellenzék. Ezeket a szavazókat akkor tudjuk megszólítani, ha erős alternatívát mutatunk fel közös programmal, kibeszélés nélkül.

Az is visszatérő kérdés Dobrev Kláránál, hogy egy baloldali, liberális párt miniszterelnök-jelöltjeként a jobboldali szavazókat mivel akarja megszólítani. Erre szintén az Magyar Hangnak – részben kitérően – azt mondta, hogy az autokráciákban kevesebb jelentősége van a jobb- és a baloldalnak, Orbán pedig egy táborba terelte a demokratákat.

A Népszavának arra a kérdésére, hogy miért lenne jobb közös jelölt, mint a többiek, kifejtette: fontos, de nem elegendő a választáson megverni Orbán rendszerét, ezután ugyanis kormányozni kell, mégpedig úgy, hogy a NER soha ne épülhessen meg újra.

Kormányzóképesség, határozottság, tapasztalat, nemzetközi háttér. Összességében ezek mellettem szólnak. A versenytársaim lehet, hogy másban jók. Rosszat viszont egyikükről sem mondok

– jelentette ki Dobrev Klára.

„Nagyszerűen haladok”

A DK jövőképének meghatározó eleme, hogy az Európai Egyesült Államok létrejöttét támogatják.

Dobrev Klára többször kiemelte: mivel az ellenzék a közös programalkotásba érdekelt, amelyet majd a közös miniszterelnök-jelölt véglegesít, külön előválasztási programot nem hirdetett, ugyanakkor több részletet és konkrétumot is elárult már az elképzeléseiről. (Az ellenzéki pártok és jelöltek programjainak, elképzeléseinek legfontosabb pontjait összefoglaló cikkünkben gyűjtöttük össze.)

A DK miniszterelnök-jelöltje egy olyan európai magyar köztársaságot szeretne, amely egyben a sokak Magyarországa. A politikus szerint az ország nagy bajban van, ezért a következő kormányra tengernyi feladat vár: „vissza kell vinni hazánkat a történelem főutcájára”, „mi, magyarok európaiak vagyunk minden ízünkben”.

Az Indexnek azt írta, hogy az Európai Parlament rendkívül fontos iskola, és talán jobb lenne, ha a lehető legtöbb politikus itt kezdené országos politikai karrierjét.

Az Európai Parlamentben is értelemszerűen vannak viták a különböző felfogások között, de gyűlölködésnek, otrombaságnak nyoma sincs. Brüsszelben is sokféle vélemény van jelen, és ezek többnyire fontosabbak a pártpolitikánál

– fejtette ki a DK miniszterelnök-jelöltje.

Arra is kitért, hogy számos baráttal büszkélkedhet a Renew Europe (ebben a frakcióban van a Momentum), az Európai Néppárt (a Fidesz volt pártcsaládja) vagy akár a Zöldek (az LMP pártcsaládja) tagjai közül. Dobrev Klára szerint ez egy olyan politikai kultúrát jelenít meg, amelyet rendkívül fontos lenne Magyarországon is megvalósítani.

Megtiszteltetésnek nevezte, hogy az Európai Parlament alelnökének is megválasztották, mert így személyes jó viszonyt sikerült kialakítania számos olyan politikai szereplővel, akik – véleménye szerint – fontos szerepet fognak játszani a kormányváltás után.

Így azt a szövetségépítést, barátok szerzését, amelyet győzelmem esetén a külpolitikában követni fogok, ilyen módon már előre megkezdhettem. Örömmel és büszkén számolhatok be arról, hogy nagyszerűen haladok, és amennyiben miniszterelnök leszek, ügyünknek már eddig is rengeteg fontos támogatót sikerült megnyernem

– közölte lapunkkal Dobrev Klára.

Megmutatná Orbánnak, mi nem való neki

A legtöbb felmérés alapján Karácsony Gergely és Jakab Péter mellett Dobrev Klára az egyik legesélyesebb ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Míg előbbi kettő felváltva nyeri a közvélemény-kutatásokat, az előválasztáson a legfontosabb az lesz, hogy ki tudja majd a saját támogatóit mozgósítani. E téren pedig jól jöhet Dobrev Klárának, hogy a kutatások a DK táborát tartják a legaktívabbnak.

Az előválasztáson való indulását bejelentő beszédében Dobrev Klára kiemelte, hogy szerinte a kormány nem veszi emberszámba a nőket és az anyákat sem. Azt is megjegyezte a miniszterelnök egy korábbi kijelentésére utalva, hogy „Orbán szerint a politika nem nőknek való”, majd azt üzente neki: csak nehogy meglepetés érje, és végül egy nő mutassa meg neki, hogy neki meg a kormányzás nem való.

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek portréi az Indexen

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy keddtől vasárnapig – június 29-től július 4-ig – sorozatot indítunk, és egyenként bemutatjuk az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket. A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti gazdaságilag aktív online népesség körében az ellenzéki előválasztásról, ennek eredményét figyelembe véve a Pálinkás Józsefről szóló portré után, szerdán (30-án) Fekete-Győr Andrásról, csütörtökön (július 1-jén) Márki-Zay Péterről, pénteken (július 2-án) Dobrev Kláráról, szombaton (július 3-án) Karácsony Gergelyről, végül pedig a kutatás szerint a legesélyesebb jelöltről, Jakab Péterről vasárnap (július 4-én) közöljük portrécikkünket.

(Borítókép: Csorba Dániel / Index)

Rovatok