Index Vakbarát Hírportál

Itt az új hőhullám, kiadták a figyelmeztetést

2021. július 5., hétfő 15:46

Hétfőn a Dunántúlon több, a Dunától keletre kevesebb gomolyfelhő lesz az égen, a legtöbb napsütés a Tiszántúlon ígérkezik; néhány helyen futó zápor előfordulhat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek eljuttatott közleményében.

Mint írják, a derült, fátyolfelhős éjszakát szinte felhőtlen nappal követi, legfeljebb keleten jelenhet meg az égen kevés gomolyfelhő. A Dunántúlon néhol hétfőn az északi, északnyugati, kedden pedig a déli szél élénkülhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 29 és 34 fok között várható.

Visszatér a kánikula

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn egyelőre két megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye) adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést. Mint írják, hétfőn napközben az északkeleti határnál kis eséllyel egy-egy gyenge zivatar alakulhat ki. A zivatarokat óránként 60-70 kilométeres széllökés, valamint intenzív csapadék kísérheti.

Kedden az ország középső és déli területén a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, tíz megyére adtak ki figyelmeztető előrejelzést hőség miatt.

Szerdán fokozódik igazán a helyzet:

aznap már az egész országban riasztás lesz érvényben hőség miatt. Az ország keleti részén elsőfokú, míg az ország nyugati részén másodfokú riasztást adtak ki. 

Jön a harmadik hőhullám

Az Időképen Hermann Dóra meteorológus azt írja, keddtől erősödik a felmelegedés, kezdődik a harmadik hőhullám.

A mérsékelten meleg, felhősebb hétkezdet után forró, száraz napok jönnek. Keddtől erősödik a felmelegedés, csupán az Északi-középhegységben maradhat 30 fok alatt a csúcshőmérséklet. Kevés felhő lesz felettünk, jelentéktelen zápor legfeljebb északkeleten alakulhat ki

– írja a meteorológus, hozzátéve: szerdán és csütörtökön hőségre, tűző napsütésre kell készülni, ezért a déli órákban, 11 és 15 óra között ismét nagyon erős, extrém erős szintet érhet el az UV-sugárzás. Ez azt jelenti, hogy akár 15-20 perc alatt leéghet a bőrünk.

A harmadik hőhullámot a jelenlegi számítások alapján egy pénteken érkező hidegfront zárja majd, estétől heves viharok, kiadós csapadék érkezhet. Északnyugaton már mérséklődhet a hőség, az ország többi részére hétvégén érkezik meg a felfrissülés – teszi hozzá Hermann Dóra.

(Borítókép: Felfújható kerti medencében hűsíti magát egy férfi a hőségben Rákospalotán 2021. június 19-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok