Index Vakbarát Hírportál

Lebilincselő eshetőség eltiltás idején vezetni

2021. július 5., hétfő 13:25

Újfajta közlekedésbiztonsági óriásplakát jelent meg az utak mentén, amely egy kormánykerékkel és egy bilinccsel illusztrálja, hogy a jogosítvány nélküli gépjárművezetésért akár börtönbüntetés is járhat.

Május közepén, vagyis bő másfél hónapja lépett hatályba az eltiltás alatti gépjárművezetés új szabályozása. Míg korábban csak szabálysértésnek számított, ha valaki a vezetéstől való eltiltás hatálya alatt autót vezetett, most már a Büntető Törvénykönyv és a Szabálysértési Törvény módosításáról szóló 2021. évi XXXI.számú törvény szerint ez bűncselekménynek számít, amiért a körülményektől függően akár börtönbüntetés is kiszabható.

Tekintettel arra, hogy a rendőrség gyakran ad ki olyan közleményt, miszerint az egyenruhások kiemelt figyelmet fordítanak az eltiltott gépjárművezetők kiszűrésére, az Index az alábbi kérdésekre kért választ az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatától:

Az ORFK válaszából kiderül, hogy a „járművezetés az eltiltás hatálya alatt” bűncselekmény elkövetése miatt indított eljárásokról jelenleg még nem állnak rendelkezésre adatok, továbbá az is, hogy adatgyűjtés hiányában arra vonatkozóan sincs információ, hogy a járművezetők ismerik-e az új szabályozást. Végül közlik, hogy a jogszabályváltozás nem a követendő járművezetői magatartás tekintetében hozott újat, hanem csak a jogsértés szankcionálása vonatkozásában.

Régen

A régi szabályozás szerint az engedély nélküli vezetés, illetve az eltiltás alatti vezetés csak szabálysértés volt, de különbséget kellett tenni aközött, hogy egyszerűen bevonták valami miatt a vezetői engedélyt, illetve aközött, hogy a sofőrt jogerősen el is tiltották-e a vezetéstől. Első esetben pénzbírságot, illetve járművezetéstől eltiltást szabott ki az eljáró hatóság. A jogerős eltiltás alatti vezetés viszont kiemelt szabálysértésnek számított, és ebben az esetben az igazoltató rendőr őrizetbe vehette a járművezetőt, és a bíró döntötte el, hogy a jogerős eltiltás alatti vezetés miatt pénzbírságot, további járművezetéstől eltiltást, netán elzárást alkalmaz.

És most

A jelenlegi szabályozás szerint a jogerős járművezetéstől eltiltás hatálya alatti vezetés bűncselekmény. Ha közlekedési bűncselekmény miatt büntetőeljárásban tiltottak el valakit a járművezetéstől, akkor az illető három évig terjedő, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélhető. Ha viszont szabálysértési eljárásban állapították meg a felelősségét, és olyan súlyú a szabályszegés, hogy a rendőrség eltiltást is alkalmaz, egy évig terjedő fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélhető. Továbbá valamennyi esetben továbbra is kiszabható vagy pénzbüntetés vagy közérdekű munka.

(Borítókép: Fokozott közúti ellenőrzés az egyik helyszínen Budapesten a VIII. kerületi Orczy úton 2021. március 8-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok