Index Vakbarát Hírportál

Még megfúrhatja a főváros a 2023-as atlétikai vb-t

2021. július 6., kedd 15:32

Több mint tízmilliárd forint kormányzati fejlesztési támogatást kap idén a budapesti egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás. Az erről szóló kormányhatározat a ma megjelent Magyar Közlönyben olvasható. Fürjes Balázs államtitkár és Novák Katalin tárca nélküli miniszter bejelentése szerint mindez Budapest vezetésével egyetértésben, az Egészséges Budapest Programnak megfelelően történt. Az államtitkár szavai szerint: 

A források kerületenkénti elosztásáról a főpolgármester tett javaslatot, a kormány ennek megfelelően folyósítja a forrásokat az érintett kerületeknek.

Már 2019 óta egyetértés van a kormány és a főváros vezetése között abban, hogy az atlétikai centrum megépíthetőségéért cserébe a kormány támogatja a budapesti egészségügy rendszerét. 

A keddi kormányhatározatban rögzített támogatási összeg már a második éves forrás, az elsőt 2020 februárjában utalta a kormány az MR- és CT-vizsgálatokhoz kapcsolódó várólisták megszüntetésére, illetve a járóbeteg-ellátás színvonalának emelésére.

A keddi döntés nyomán megkérdeztük Budapest vezetését, hogy ezzel teljesült-e a kormánnyal szemben megfogalmazott korábbi elvárásuk, vagy továbbra is lebegtetik a 2023-as atlétikai világbajnokság megakadályozásának lehetőségét. 

A Főpolgármesteri Hivatal válaszában azt közölte, hogy az atlétikai megállapodásnak csak az egyik része az egészségügyi pluszforrások biztosítása, ráadásul az is ötvenmilliárdról, öt éven át évi tízmilliárdról szól.

Dicséretes, hogy az első két évben betartották a megállapodásnak ezen részét. Azonban a Fővárosi Közgyűlésnek más feltételei is voltak, például a Diákváros megvalósulása.

A budapesti szabadtéri atlétikai világbajnokságot 2023 augusztusában rendezik, a szervezőkkel készített interjúnkat ide kattintva olvashatják el.

(Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Városházán 2019. december 12-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok