Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették Berki Krisztián és Gáspár Győző ügyvédjét

2021. július 9., péntek 06:45

Felfüggesztették a tevékenység gyakorlása alól azt az ügyvédet, akit azzal gyanúsítanak, hogy társaival több száz millió forintot csalt ki egy vállalkozótól; a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) ügyvédkeresőjében az ügyvéd neve mellett már az „inaktív” státusz szerepel – írja a Telex.

A lap a budapesti kamara elnökétől, Tóth M. Gábortól megtudta: ez azt jelenti, hogy „nevezett 2021. július 8-tól 2022. január 8-ig fel van függesztve a tevékenység gyakorlása alól, azaz nem ügyvédkedhet”. Arról, hogy pontosan mi az oka a felfüggesztésnek, az elnök a kamara titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem közölt részleteket – teszik hozzá.

Mint megírtuk, májusban letartóztatták Berki Krisztián és Gáspár Győző ügyvédjét, aki korábban a NAV egyik magas szinten lévő vezetője volt. Az ügyről annyi tudható, hogy körülbelül 800 millió forintot csaltak ki egy vállalkozótól 2019 szeptembere és 2020 márciusa között arra hivatkozva, hogy ebből az összegből Pintér Sándor belügyminiszternek, rendőröknek, NAV-osoknak és más hivatalos személyeknek kell fizetni azért, hogy a vállalkozó ellen ne induljon eljárás.

A vállalkozó ellen mégis eljárás indult, ekkor egy újabb ügyvéd kereste fel a férfit, aki arra hivatkozva kért további 150 milliót, hogy az ügylethez Orbán Viktor miniszterelnök, Polt Péter legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV-vezető befolyását kérik, a pénzből pedig nekik is fizetni kell. A nyomozó főügyészség tizenkét helyszínen összehangolt akciót hajtott végre. 

Az ügyben vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt indult nyomozás, hét embert vittek be gyanúsítotti kihallgatásra. A nyomozó főügyészség elrendelte valamennyi elkövető őrizetbe vételét, és indítványozza a letartóztatásukat. 

Rovatok