Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter énekelt, a dalszerző kiakadt

2021. július 11., vasárnap 16:23

Bejárta az internetet Jakab Péter egy tegnapi videója, amelyben a Jobbik elnöke Vörös István és a Prognózis egy közös dalát, a Kié ez az ország? című számot énekelte el Zágráb Nándor jobbikos képviselőjelölt társaságában.

A dalt helyenként átköltötték, és politikai színezetet adtak neki. Az eredeti dalszöveg ekképpen hangzik: „Mercedes, Volvo, Mitsubishi; // Trabanttal erre nagyon ciki. // A Balaton-parton otthontalanul; // Ki az, aki beszél, ki tud itt magyarul?”

Jakab Péter átköltésében a Trabant szót helikopterre cserélték, az otthontalanult pedig arra, hogy Mészáros az úr (Helikopterrel erre nagyon ciki. // A Balaton-parton Mészáros az úr), így az egyébként semmiféle politikai tartalommal nem bíró dal egyből aktualizálva lett 2021 politikai légköréhez. Némileg egyébként a versszakok sorrendjét is megvariálták, illetve a „Ki az, aki beszél, ki tud itt magyarul?” helyett az „Egy kérdésem van, gyerekek, ki tud itt magyarul?” sor hangzott el Jakab Péter előadásában.

A politikus rajongói vegyes érzésekkel fogadták a produkciót a kommentekben, a legtöbbeknek a szöveg tetszett, bár Jakab Péter éneklését azért tudják mellőzni. Másképp vélekedett a szöveg átköltésével kapcsolatban az eredeti dal szerzője, Vörös István, aki a Telex által kiszúrt Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott:

Az eredeti, levédett, Kié ez az ország című dal szövegírója, zeneszerzője és előadója én vagyok, ez az 1993-as Ez egy kutya világ című lemezemen jelent meg.  A dalt semmiféle politikai célzatú felhasználásra, reklámra nem engedélyeztem. Különösen úgy nem, hogy a szöveg bizonyos részeit átírják, és politikai felhangot adjanak neki. Felszólítjuk Jakab Pétert, hogy a videófelvételt törölje, távolítsa el!

Közben a Facebook-posztjainak módosításáról is ismert fideszes Hollik István már javasolta a Jobbik énekessé avanzsált elnökének, hogy inkább induljon el a Megasztárban, megjegyezve, hogy egy dal legális megszerzése lényegesen egyszerűbb feladat, mint kormányozni, igaz, Jakab Péternek ez sem sikerült. 

Frissítés: Vörös István felszólítása után néhány órával reagált Jakab Péter. Egyebek között azt írta, a pártállami rendszer ellen egykor sokan lázadtak, ezért „aktualizálták” a dalt. Hozzátette:

A szerző, aki egykor talán maga is lázadt egy rendszer ellen, most felháborodott a lázadásunkon. Ma azt követelte, hogy tüntessem el a dalt az oldalamról. Hogy a dalt félti, vagy csak saját magát a rezsim haragjától, nem tudom. Ő már nem lázad. Mi igen.

Ettől függetlenül úgy tűnik, azért a szerző ellen végül nem lázadt fel a Jobbik elnöke, és törölte az érdekesre sikeredett produkciót.

Rovatok