Index Vakbarát Hírportál

Szerverhiba miatt lassult le az autók műszaki vizsgáztatása

2021. július 12., hétfő 12:51 | aznap frissítve

Szerverhiba miatt lassult le az autók műszaki vizsgáztatása − közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI megkeresésére hétfő délután.

Lelassult, de nem állt le a Közúti Központi Információs Rendszer (KÖKIR) 

− reagált a hétfő délelőtti rendszerhibára a NISZ Zrt.

A felhasználók 7 óra 16 perctől lassulást tapasztaltak a rendszer működésében. A NISZ Zrt. munkatársai elhárították az adatbázis oldali szerverhibát, és a rendszer 13 óra 30 perctől rendeltetésszerűen működik − közölte a szolgáltató.

Korábban a hvg.hu vette észre, hogy nem működik az adatkapcsolat a Belügyminisztériummal, mindenhol leállt a műszaki vizsgáztatás. 

A portálnak három találomra felhívott fővárosi vizsgahelyen is azt mondták, hogy a rendszer reggel 6 óta óta áll a Belügyminisztériummal megszakadt adatkapcsolat miatt. A lap kereste a Belügyminisztériumot, választ egyelőre még nem kapott.

Nem is a szoftver a legnagyobb baj

A műszaki vizsgáztatás informatikai rendszere sokszor akadozik, a Totalcar szakemberei szerint azért, mert nem megfelelő a szoftver, amelyet egyébként Pintér Sándor belügyminiszter lányának a cége szállított néhány éve, egy karácsony másnapján kiírt és még aznap lejáró közbeszerzés nyerteseként. 

Az autós magazinnál azt is elmondták az Indexnek, hogy ez a legkisebb porszem a rendszerben, mert egy sor vizsgahelyet – például a legismertebb Mozaik utcait – be kellett zárni, miután a komplett személyzetüket letartóztatták hivatali vesztegetés elfogadása és más hasonló bűncselekmények miatt.

Vagyis vizsgabiztos sincs elég, nemcsak a rendszer halt le.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet végéig Magyarországon érvényesek az időközben lejáró  hivatalos okmányok, így a műszaki vizsgák, a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idő is. Ez automatikusan meghosszabbodik, mégpedig az aktuálisan elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig. Mivel a veszélyhelyzet az Országgyűlés őszi ülésszakát követő 15. napig, előreláthatólag szeptember 30-ig tart, a műszaki vizsgákat november végéig lehet megújítani.

Rovatok