Index Vakbarát Hírportál

IDEA: fordított a Fidesz, csökkent az ellenzéki összefogás támogatottsága a biztos szavazók körében

2021. július 12., hétfő 10:16

Esett az ellenzéki összefogás támogatottsága a biztos szavazók körében az IDEA Intézet legfrissebb felmérésének eredménye szerint, amelyet szerkesztőségünk részére juttattak el. 

Az IDEA Intézet 2021. június 30. és július 4. között készített közvélemény-kutatása kismértékű, de fontos elmozdulásokat talált a párttömbök és a pártok támogatottságában – írták a közleményben.

Az elmúlt hónaphoz képest mind a kormánypártok, mind az összefogott ellenzék tábora csökkent, de nem azonos mértékben. Míg a Fidesz–KDNP egyszázalékos, az ellenzéki lista 3 százalékos csökkenést könyvelhet el, helyettük az MKKP és a Mi Hazánk támogatottsága növekedett. Az ellenzéki összefogás szavazói körében elbizonytalanodás tapasztalható az intézet szerint. Hozzáteszik:

Önmagában az tehát, hogy ezek a pártok együtt indulnak a 2022-es választáson, egy előválasztási kampányban nem tud új szavazókat mobilizálni.

Ezt az elbizonytalanodást támasztja alá az IDEA Intézet szerint az, hogy a legaktívabbnak számító, biztos pártválasztók körében megfordult az erősorrend, és bár szűken, de a Fidesz–KDNP vezet. Támogatottságuk e tekintetben nem változott, az ellenzéki lista ugyanakkor itt is 3 százalékkal gyengült az egy hónappal korábbi adatokhoz képest. Az intézet tehát leszögezi, hogy nem a kormánypártok erősödtek, hanem az összefogott ellenzék veszített vonzerejéből.

A Fidesz–KDNP esetében stabil, több hónapja állandó támogatottságról beszélhetünk a teljes népességben, és elhanyagolható, 1 százalékpontos növekedést a biztos szavazó pártot választók körében

– írták. Hozzátették, eközben a Jobbik, a Momentum és az MSZP bázisa is csökkent 1-1 százalékponttal. Az MSZP, ha egyedül indulna, jó eséllyel már nem érné el a parlamenti küszöböt sem.

Rovatok