Index Vakbarát Hírportál

Megszűnhetnek az életveszélyes előzések a 8-as főúton

2021. július 13., kedd 08:53

Véget érnek a hajmeresztő autós jelenetek a 8-as főút újabb szakaszán, ha 27 kilométerrel meghosszabbítják a veszélyes főút négysávos szakaszát Herend és Devecser között. Az állami beruházó a napokban tette közzé a közbeszerzési pályázatot, amelyen a kiviteli tervek elkészítőjét keresik – írja a Magyar Nemzet

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is előfordultak a közlekedési szabályokat megsértő, mások életét veszélyeztető autós manőverek. Legutóbb július 8-án a főút Veszprém megyei szakaszán történt hasonló eset, mint amilyen június 27-én is, amikor több életveszélyes manővert hajtott végre a főút városlődi szakaszán egy Audi. Mindkét esetben a fedélzeti kamerák rögzítették, ahogy a kettős záróvonal tiltását semmibe véve kezdtek előzésbe a sofőrök.

Ezek az életveszélyes manőverek szűnhetnek meg, ha kiépül a kétszer két sáv a 8-as főút újabb szakaszán. A közbeszerzési értesítőben megjelent pályázati felhívás szerint a nyertesnek a 8-as főút Herend és Devecser közötti egybefüggő, hozzávetőlegesen 27,5 kilométer hosszú szakaszának kétszer két sávos főúttá fejlesztését kell megterveznie csomópontokkal, pihenőkkel.

Az új nyomvonalon haladó, kétszer két forgalmi sávos szakasz 12 kilométer hosszú, a fennmaradó részeken az eredeti nyomvonal 15 és fél kilométerét bővítik és erősítik a burkolatot.

A balesetveszélyes szakaszok abból adódtak, hogy a kamionsofőrök sok száz kilométernyi autópályázás után nem érzékelték, hogy a gyorsforgalmi autóúton kétirányú forgalomban haladnak.

Az M8-as Székesfehérvár és Herend között kétszer két sávos, Herendtől azonban a gyorsforgalminak nevezett út a nyugati határ irányába egysávossá válik, amely az emelkedőkön és a lejtőkön megnehezíti a gyorsabban közlekedők helyzetét. A Herendtől Devecserig húzódó szakasz elkerüli a régi 8-as főút vonalát, így a tervezett út beköti majd Ajkát, Tapolcát, Sümeget és a somlói borvidéket, valamint a Káli-medencét is a gyorsforgalmi úthálózatba.

Rovatok