Index Vakbarát Hírportál

Sokan szinte egész nyárra a nagyszülőre bízzák a gyereket

2021. július 13., kedd 13:58

A magyar szülők több mint kétharmada a nagyszülőkre támaszkodik a gyerekek nyári elhelyezésében, 33 százalékuk ráadásul legalább egy teljes hónapra rájuk bízza az unokákat − derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített országos reprezentatív kutatásból, amelyet az MTI ismertetett.

AZ NMHH KUTATÁSÁBAN RÉSZTVEVŐK 17 SZÁZALÉKÁNÁL EGY-MÁSFÉL HÓNAPOT, 16 SZÁZALÉKUKNÁL PEDIG AKÁR AZ EGÉSZ NYARAT IS A NAGYSZÜLŐKNÉL TÖLTIK A GYEREKEK.

Felhívják a figyelmet, hogy a válaszadók majdnem harmadánál az idősebb generációk digitális érettsége elmarad a fiatalokétól, ami konfliktusokhoz és elszigetelődéshez is vezethet. Ezért tippeket adnak, hogy a nagyszülők is hamar beletanulhassanak az okoseszközök használatába. Azt javasolják, hogy a nagyszülők és a gyerekek próbáljanak együtt játszani: keressenek egyszerű multiplayer játékokat, amelyek mindkét korosztályt érdeklik. Szervezzenek közös szabadidős programokat, de előtte hasznos applikációkkal tegyék élvezetesebbé a napot, vagy használják az online filmnézős felületeket.

Az NMHH emlékeztet: csak olyan fényképeket posztoljanak, amelyekbe a gyerekek is beleegyeztek, ellenkező esetben kellemetlenséget okozhatunk nekik. Figyeljenek arra is, hogy a közzétett képeken, videókon ne legyen semmi kifogásolható vagy érzékeny tartalom. Érdemes megkérni a fiatalokat, hogy tanítsák meg az üzenetküldő alkalmazások használatát az idősebbeknek, ahol fényképeket és videókat küldhetnek egymásnak.

Az NMHH által indított Netre Fel! edukációs weboldal további tippekkel és gyakorlati útmutatókkal szolgál az idősebb generáció számára az internethasználathoz.

Rovatok