Index Vakbarát Hírportál

A baloldalnak is bejön az egyoldalú helyi újságkészítés receptje

2021. július 14., szerda 19:33

200 millióba kerül a kerületi adófizetőknek Zugló önkormányzatának lapja, mégsem képes pártfüggetlenül, elfogulatlanul tájékoztatni. Az ilyen a Fideszre jellemző hiba, amit kár lenne elkövetni - erről írt bejegyzést Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő szerint teljesen új médiatörvényre van szükség, amely biztosítja azt, hogy az önkormányzati lapok is el tudják látni feladatukat, amiben mindenki szerepelhet, és kiegyensúlyozott vagy pártsemleges valódi híreket közölnek majd. 

Hadházy Ákos mindezt azért fogalmazta meg, mert a XIV. kerületi Momentum vizsgálatából az derült ki számára, hogy bizony a zuglói önkormányzat lapjában 2019 után éppúgy kialakult az a politikailag motivált propagandisztikus hír megközelítés, amelyet korábban (például a IX. kerületben) oly nagy erőkkel ostorozott az akkori ellenzék.

Felvetése nyomán mi is megnéztük, hogy a minőségi változást ígérő néhány baloldali kerületben mennyire teljesült a Hadházy által is fontosnak tartott pártatlan, sokoldalú, kiegyensúlyozott és objektív tájékoztatás közszolgálati követelménye.

Az Óbuda újság legbiztosabb sarokpontja a polgármesteri eligazító interjú,

mellette pedig a kerület két parlamenti képviselője által vitt témák felkarolása. A legfrissebb számban Kiss László például félretájékoztatással és "hajmeresztő állítások" megfogalmazásával vádolja a III. kerület előző vezetését, miközben a mindössze hat főből álló jobbközép ellenzék nem szólal meg az újjászervezett újságban. Mellette Békásmegyer párbeszédes parlamenti képviselője, a párt társelnöke, Szabó Tímea ugyancsak az előző vezetést kárhoztatja a Margit Kórház vezetőváltásával kapcsolatban. A nagypolitika kulcsfigurái talán ennél a lapnál jutnak leginkább szóhoz, hisz a belső óbudai körzet képviselője, Varga Mihály pénzügyminiszter gazdaságot újraindító rádió nyilatkozatának is szentelnek egy harmad oldalt.

Terézváros lapja abból a szempontból jó példa, hogy a napi pártpolitika előtt nem nagyon nyit teret.

Jellemzően a "tiszta udvar, rendes ház" tematika mentén halad, szépül a VI. kerület. A júniusi számban a kötelező képviselő-testületi ülésről szóló tudósítás illusztrálása mellett azonban becsúszik egy második, marketing ízű fotó is a polgármesterről. Ez utóbbin Soproni Tamás épp muskátli osztáson önkénteskedik, és az utca embereként nyilatkozik saját újságjának. Egy másik júniusi lapszámban környezetbarát tisztítószer tesztelésén látható, illetve a Fókusz rovatban nyílászárók szemrevételezőjeként. A városrész vezetőjéről nagyjából ennyi képes szereplés még éppen belefér.

A VIII. kerület egykori rádiós-újságíró vezetője választási győzelme után viszont hamar rákapott a saját politikai céljait szolgáló újságkészítés ízére. Becsületére váljék, hogy ezt maga is érzékelhette, ezért auditot kért a Józsefváros című újságra a Mérték Médiaelemző Műhelytől. A 2020 áprilisában elkészült vizsgálat meglehetősen sarkos megállapításokat tesz, egyebek mellett azt írják

A polgármester mind a szöveges, mind a képi tartalomban kimagasló megjelenési arányokat ért el. Arra is találtunk példát, hogy egy fideszes képviselővel készült interjút a szerkesztő a polgármester szempontjaival kommentált. Miközben a jelenlegi kerületi vezetés általában pozitív színben jelenik meg, az előző kerületi vezetést és a kormánypártokat érintő megjelenések tendenciózusan negatívak.

A lapban az azóta eltelt időben visszaszorult a közvetlen politika, egyedül a két oldalon megjelenő portré rovat foglalkozik a 2022-es országgyűlési képviselőjelöltek bemutatásával (eddig a DK az LMP és a Mi Hazánk jelöltjével beszélgettek). Pikó András polgármesterrel utoljára áprilisban készült nagy interjú, akkor a kerület pénzügyi mozgásteréről beszélt.

A nemes egyszerűséggel csak

"9" magazinnak nevezett ferencvárosi "közérzeti" kiadvány Vágvölgyi B. András főszerkesztésében már kevésbé rejtegeti mit is gondol a világról.

 A februári lapszámban az amerikai büntető tárgyalásokról ismert szabadkézi rajz szerepel a címlapon, a kép pedig Kubatov Gábort, a Fradi elnökét, a Fidesz pártigazgatóját ábrázolja.

Az sem teljesen világos, hogy miként fér össze a közszolgálatisággal a jövő évi választásokra utaló efféle főszerkesztői iránymutatás:

Az eddig általános gyűlöletharc befejezésére lesz szükség, nem kinyíró, az orbánita kormánykompromatoknak odadobott, csócsálni való kampány kell, nem zero sum game, pont annyit nyerni, amennyit az ellenfél veszít. Befogadás, inklúzió, win-win a kulcsszavak, erre kell törniük az Orbán-rezsim ellenfeleinek, a szabadság barátainak a választáson. 

A júniusi számban Vágvölgyi a Fudan egyetem kapcsán ekézi a "Fidex"-et, aminek természetesen van helyi vonatkozása, ugyanakkor a "keresztény családi értékek" és a decemberi brüsszeli ereszmászás között feszülő morális ellentét citálása már nem kifejezetten IX. kerületi ügy. Amint Józsefvárosban, úgy itt is jut két oldal az előválasztás indulóinak. A Fidesz egyetlen politikusa sem kap szót.

A XIII. kerület lapja a Hírnök ügyesen lavíroz az országos politika és a helyi ügyek metszetének szűk szakmai határmezsgyéjén.

A kormány, kerület ellentétet olyan esetek bemutatása által demonstrálja, mint például a lakástörvény módosítása, mely ugyan a végső változata szerint nem érinti a XIII. kerületet, azonban jó apropót szolgáltat ahhoz, hogy Tóth József polgármester kifejezhesse aggodalmát, amiért a lakások kikerülhetnek az önkormányzatok elidegeníthetetlen törzsvagyonának köréből. Eközben viszont arra is lehetőséget kap, hogy jelezhesse, a kerület  folytathatja példaértékű lakásprogramját. 

A Budapesti Fejlesztési Központtal a Szegedi út–Nagy Lajos király útja vonalában megépítendő új felüljáró ügyében koccan, amikor a helyi lakosság véleményére hivatkozva aluljáró tervezését is követeli. Érdekesség, hogy ha kell a lakosság közlekedését nehezítő pesti rakpart átépítéséről is megemlékezik, pedig ez a Fővárosi Önkormányzat projektje. A többi helyi lap tükrében a Hírnök egyértelműen a legközszolgálatibb médium.

(Borítókép: Szováthy Kinga / Index)

Rovatok