Index Vakbarát Hírportál

Emlékhelyet alakítanak ki a háborúkban megerőszakolt nők emlékére Budapesten

2021. július 14., szerda 20:09

Pályázatot írt ki a háborúkban megerőszakolt nők köztéri emlékhelyének megvalósítására a főváros – jelentette be Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a Városházán tartott sajtótájékoztatón szerdán, amelyről az MTI számolt be.

A nyilvános nemzetközi pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni, várhatóan jövő év elején hirdetnek eredményt, és jövő nyárra készülhet el a köztéri alkotás, amelyre mintegy 30 millió forintot szánnak.

Az emlékhely fővárosi tulajdonú területen lesz, a lehetséges helyszínek között felmerült a Városmajor környéke, a Gellért-hegy, a Margit-sziget és Óbuda is. A pályázat kezdeményezője Karácsony Gergely főpolgármester volt, a közgyűlés idén januárban döntött az emlékhely megvalósításáról – ismertette a főpolgármester-helyettes.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, a téma benne van a hazai emlékezetpolitikai diskurzusban, de megfelelő emlékhely még nincs. Kritizálta ugyanakkor az elmúlt években Budapesten megjelenő szobrokat, amelyek szerinte egy bizonyos világnézetet igyekeznek a környéken élőkre erőltetni.

A pályázat előkészítésében részt vesz egy művészettörténészekből, történészekből álló ötfős bizottság, amely előadássorozatot szervezett a témában. A www.elhallgatva.hu honlapon az előadások mellett tudástár és a pályázati kiírás is olvasható.

Rovatok