Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bíróság vizsgálja a magyar menekültügyi eljárást

2021. július 15., csütörtök 16:59

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozása miatt, hogy megállapítsa, a magyar szabályozás ellentétes-e a menekültügyi eljárásokról szóló uniós irányelvvel – adta hírül az MTI. A bizottság szerint az irányelvre vonatkozó cikk alapján az Európai Unió tagállamainak biztosítaniuk kell, hogy a területükön és a határaikon tartózkodó unión kívüli ország állampolgárai és az érvényes személyazonosságot igazoló iratok nélküli embereket ténylegesen gyakorolhassák a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtásához való jogukat.

A magyar jog rendelkezései szerint az unión kívüli országok állampolgárai csak akkor folyamodhatnak nemzetközi védelemért Magyarországon, ha először egy Európai Unió területén kívül található magyar nagykövetségen szándéknyilatkozatot nyújtanak be, amelyben kinyilvánítják, hogy menedékjogért folyamodnának. Emellett rendelkezniük kell az erre a célra kiadott különleges beutazási engedéllyel.

Az Európai Bizottság szerint ez a szabály a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozását jelenti, egyúttal ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló uniós irányelvvel, mivel kizárja, hogy a Magyarország területén és az országhatáron tartózkodók nemzetközi védelemért folyamodjanak.

A bizottság úgy véli, a koronavírus-járvány kezelése nem indokolhat ilyen szabályt, ezért idézte be Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben reagált. Szerintük Brüsszel ezzel a döntésével azt szeretné elérni, ha menekülteket engednének be Magyarország területére azért, hogy az országban adják be kérelmüket, ami jelenleg csak az országhatáron kívül, a magyar külképviseleteken lehetséges. A kormány attól tart, ha eleget tesz az Európai Bizottság kérésének, akkor a beengedett bevándorlók az országban maradnak.

Rovatok