Index Vakbarát Hírportál

Új szintre lép a magyar-amerikai katonai együttműködés

2021. július 16., péntek 21:23

Infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók a kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren. Az erről szóló dokumentumot pénteken írta alá Magyarország és az Egyesült Államok – adta hírül az MTI. Babos Tibor miniszteri biztos és Charles R. Miller, az Egyesült Államok európai  parancsnokságának igazgatója Kecskeméten látta el kézjegyével a két ország védelmi együttműködési megállapodásának keretegyezményeit.

A két éve Washingtonban aláírt kétoldalú védelmi megállapodás megfelelő keret az együttműködés további erősítésére, katonai fejlesztések megvalósítására Kecskeméten, Pápán, Várpalotán és Tatán 

– hangsúlyozta a magyar-amerikai védelmi együttműködés végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, hozzátéve, hogy a mostani megállapodások a négy helyszín közös fejlesztésére vonatkoznak. A kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren alapvetően a légierő érdekében végzett infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók, Várpalotán és Tatán pedig főleg a szárazföldi alakulatok igényeit szolgáló beruházások valósulnak majd meg.

Babos Tibor szerint a kétoldalú megállapodás összhangban van Magyarország NATO-kötelezettségeivel és segíti teljesítésüket. Ezek között említette a kétszázalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, a készenlét erősítésére vonatkozó NATO-elvárás teljesítését és a rendszeres gyakorlatok megtartásának jogi szabályozását.

A védelmi együttműködési megállapodást 2019. április 4-én írta alá John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban. Az Országgyűlés az erről szóló törvényjavaslatot 167 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el.

Rovatok