Index Vakbarát Hírportál

Szupertitkos izraeli kémprogrammal figyelték meg az Orbán-kormány magyar bírálóit

2021. július 18., vasárnap 18:48

Több ismert magyar, ellenzéki közéleti személyiséget is megfigyeltek egy NSO nevű izraeli cég mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására kifejlesztett kémprogramjával – írja a Direkt 36. Egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel.

A Pegasus művésznevű kémprogrammal távolról, észrevétlenül lehet behatolni a kiválasztott iPhone-okba vagy Androidon futó eszközökbe egy olyan kiskapun keresztül, amelyről a gyártók és a mobiltelefonok szoftvereinek a fejlesztői sem tudnak. A kémprogram képes üzeneteket, fotókat és e-maileket készíteni és továbbítani a célszemély mobiltelefonjáról, de beszélgetéseket is lehet rögzíteni vele, mikrofont is aktivál, ha kell, és a használója mozgásáról is gyűjt információkat.

Több mint 300 magyarországi célszemélyről tudni, a Direkt36 szerint szerepel köztük 

Eddig tíz országot azonosítottak – Azerbajdzsán, Bahrein, India, Mexikó, Marokkó, Kazahsztán, Magyarország,  Egyesült Arab Emirátusok – , amely az NSO ügyfele lehetett szerte a világon.  Negyvenöt ország telefonszámai vannak feltüntetve a listán. Hétfőn a Le Monde már arról írt, hogy 40 ország az NSO ügyfele.

A Pegasus hatékonyságára vet némi fényt, hogy az NSO azt csak az izraeli védelmi  minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak, hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek megfigyelésére használják. Leleplezéséhez egy nemzetközi újságírói együttműködés vezetett, amelyben a Direkt36 mellett részt vettek a Washington Post, a The Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde munkatársai is. Világszerte több mint 180 újságírót figyeltek meg, köztük az Economist, a Reuters, a Financial Times, a CNN, a The New York Times, a France24 és az Associated Press szerkesztőit és riportereit.

Másik cikkében a The Guardian azt írja, hogy a Pegasus magyarországi használatáról Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök egyik 2017-es találkozóján születhetett megállapodás. Bár az NSO egyik korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország ügyfél, maga a cég azt is tagadja, hogy elfogad utasításokat az izraeli kormánytól.

Rovatok