Index Vakbarát Hírportál

Az ügyvédi kamara elnökét és több másik ügyvédet is megfigyeltek az izraeli kémszoftverrel

2021. július 19., hétfő 15:27

Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és több másik ügyvéd is célpontjává válhatott annak az izraeli kémszoftvernek, amelyből többek között az Orbán-kormány is vásárolt – írja a Direkt36. 

Bánáti János hosszú időn keresztül a budapesti ügyvédi kamara vezetője volt, ma pedig az országos Magyar Ügyvédi Kamara élén tevékenykedik. Bár korábban nem hallott panaszokat más ügyvédektől arról, hogy megfigyelnék őket, most kiderült, hogy több másik kollégájával együtt neki is bőven volt oka az aggodalomra. 

Ugyanis Bánáti János telefonszáma is szerepelt azon a kiszivárgott listán, amelyet az izraeli NSO kiberbiztonsági cég magyar üzemeltetői (valószínűleg valamelyik magyar állami szerv) megfigyelési célpontként választottak ki.

Rajta kívül még kilenc magyar ügyvéd szerepelt a célszemélyek között, akik a jog változatos területein tevékenykednek, polgári ügyekben és büntetőperekben eljáró személyek úgyszintén vannak köztük. Bánáti és kilenc ügyvédtársa ráadásul úgy válhatott célponttá, hogy az ügyfelekkel való kommunikáció titkossága az ügyvédi munka egyik alappillére.

Bánáti János 2018 végén vált célponttá, ekkor az egyik legismertebb akkori ügyfelével, Gyárfás Tamással szemben folyt nyomozás Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával kapcsolatban. A vád szerint a gyilkosságot Gyárfás felbujtására követték el.

A nyomozás alkalmával kiderült, hogy Gyárfás Tamást megzsarolták egy, az üggyel összefüggő felvétellel, az erről szóló üzeneteket pedig elküldték Bánáti Jánosnak. A rendőrséget erről sem Bánáti, sem Gyárfás nem értesítette, ennek ellenére a hatóság mégiscsak értesült róla és megkeresték az ügyvédet, ekkor adta át Bánáti János a zsaroló leveleket nekik.

A többi lehallgatott ügyvéd nem közszereplő, ennek ellenére volt, aki névtelenül nyilatkozott a Direkt36-nak. Egyikük nem is igazán értette a lehallgatás okát, mivel nincsenek politikai kötődésű, esetleg prominens ügyfelei és az államot sem pereli, bár 2019-ben (amikor célponttá vált) állítólag fontolgatta egy darabig, hogy egy vidéki kisvárosban elindul a polgármesteri székért a helyi fideszes jelölt ellenében.

Több mint 300 magyarországi célszemélyről írt a Direkt36, akiket megfigyelhettek. Szerepel közöttük 

The Guardian azt írja, hogy a Pegasus magyarországi használatáról Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök egyik 2017-es találkozóján születhetett megállapodás. Bár az NSO egyik korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország ügyfél, maga a cég azt is tagadja, hogy elfogad utasításokat az izraeli kormánytól, az egész ügyet hazugságnak titulálta és perrel kezdett fenyegetőzni.

Rovatok