Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki lehetett a kémprogrammal megfigyelt városvezető

2021. július 19., hétfő 13:52

Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, korábbi országgyűlési képviselő telefonszáma is szerepel abban a most kiszivárgott nemzetközi adatbázisban, amely azt mutatja, hogy az NSO nevű izraeli kémszoftvercég ügyfelei milyen telefonszámokat választottak ki megfigyelések célpontjának – írja a Direkt36.

A több mint ötvenezer telefonszámot tartalmazó adatbázishoz a Forbidden Stories (FS) nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd az FS vezetésével közösen elemezte ezeket az adatokat egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírói csapat.

A kiszivárgott adatok szerint Gémesi György mobiltelefonjának célpontként való kiválasztása 2018 végén történt. Abban az évben a polgármesterhez és a vele egy házban, de külön lakrészben élő fiához is betörtek. A zárakat feltörték, kiforgatták a fiókokat, az iratok szanaszét hevertek a földön – írja a lap.

Gémesi Györgyöt elmondása szerint évek óta zaklatják, fenyegetik, és a gyanúja szerint a magyar titkosszolgálatok megfigyelik. A támadások szerinte azután sokasodtak meg, hogy több másik polgármesterrel megpróbált egy új, a Fidesztől független jobboldali pártot felfuttatni.

A Pegasus elnevezésű kémprogrammal távolról, észrevétlenül lehet behatolni a kiválasztott iPhone-okba vagy Androidon futó eszközökbe egy olyan kiskapun keresztül, amelyről a gyártók és a mobiltelefonok szoftvereinek a fejlesztői sem tudnak.

Több mint 300 magyarországi célszemélyről írt a Direkt36, akiket megfigyelhettek. Szerepel közöttük 

(Borítókép: Gémesi György. Fotó: Sóki Tamás / Index)

Rovatok