Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén alig 10 ezer embert oltottak be, meghalt két beteg

2021. július 19., hétfő 08:51

A hétvégi összesített adatok szerint az elmúlt három napon 139 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt két beteg. Kórházban 76 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Pénteken 64 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt két beteg. Kórházban 86 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 10-en voltak lélegeztetőgépen. 

A kormányzati tájékoztató oldalon hozzáteszik: Magyarország a teljes átoltottságot tekintve második az Európai Unióban, így hazánk járványügyi szempontból továbbra is az egyik legbiztonságosabb ország. Több országban terjed azonban a delta-vírusmutáns, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. 

Jöhet a harmadik oltás

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy lehetővé teszik a harmadik oltást. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók a következők:

A miniszterelnök bejelentette továbbá, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás, tehát az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát. Az operatív törzs és a kormány arról is döntött, hogy azokat az időseket, akik még nem vették fel az oltást, személyesen keresnek fel, valamint arról, hogy a tanévkezdés előtt az iskolás gyermekeknek is oltást szerveznek az intézményekben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a magyar állam döntésétől eltérő álláspontot képvisel a harmadik oltás kérdésében, azonban a döntéshozók a magyar szakemberek véleményére támaszkodnak.

A negyedik hullámot nem az a vírus okozza, amellyel eredetileg találkoztunk, hanem a vírus indiai mutációja, ami sokkal súlyosabb megbetegedést okoz, és gyorsabban terjed, mint az eddig ismert vírusvariánsok

− mondta a miniszter, majd hozzátette: az orvosoknak szétküldött irányelvekben azt fogják javasolni az oltó orvosoknak, hogy a heterológ oltási formát alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy akit először vektorvakcinával vagy elöltvírus-alapú oltóanyaggal (Szputnyik V, AstraZeneca, Sinopharm) oltottak, harmadik oltásként mRNS-alapú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapjon, és fordítva.

(Borítókép: Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával egy győri kórház oltópontján 2021. július 16-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok