Index Vakbarát Hírportál

Tagad a kémprogram fejlesztője, és perrel fenyeget

2021. július 19., hétfő 12:41

Tovább bonyolódik a botrány azzal a kémprogrammal kapcsolatban, amelyet sajtóhírek szerint több ország mellett a magyar kormány is megvett, és amelyet használhattak üzletemberek és médiaszemélyiségek megfigyelésére.

Ungár Péter LMP-s, Stummer János jobbikos és Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselő bejelentette, hogy kezdeményezik a nemzetbiztonsági bizottság összehívását az ügy miatt. Miután felmerült, hogy izraeli kémprogrammal, az NSO-val figyelhettek meg több magyar újságírót és üzletembert, közölték:

Tételes válaszokat akarunk kapni minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést.

Az NSO közleményben adott ki cáfolatot és elhatárolódott a történtektől. Közölték, hogy semmi közük a megfigyeléshez, és az egész ügyet hazugságnak nevezték:

A Forbidden Stories jelentése tele van téves feltételezésekkel és megalapozatlan elméletekkel, amelyek komoly kétségeket vetnek fel a források megbízhatóságával kapcsolatban, amiket tagadunk és kategorikusan cáfolunk. Olyan információkat közöltek, amelyek messze állnak a valóságtól. Határozottan tagadjuk a jelentésükben megjelent hamis állításokat. Forrásaik olyan információkkal szolgáltak számukra, amelyeknek nincs ténybeli megalapozottságuk, ezt az állításaikat alátámasztó dokumentáció hiánya is igazolja. Valójában ezek az állítások annyira felháborítóak és távol állnak az igazságtól, hogy az NSO rágalmazási per indítását fontolgatja.

Hozzáteszik: a rendszert kizárólag bevizsgált kormányok bűnüldöző és hírszerző ügynökségeinek értékesítik, azzal a céllal, hogy a bűncselekmények és terrorcselekmények megelőzésével életeket mentsenek.

A Pegasus elnevezésű kémprogrammal távolról, észrevétlenül lehet behatolni a kiválasztott iPhone-okba vagy Androidon futó eszközökbe egy olyan kiskapun keresztül, amelyről a gyártók és a mobiltelefonok szoftvereinek a fejlesztői sem tudnak.

Rovatok