Index Vakbarát Hírportál

Kéthavi eső esett hétfőn, ma is pusztíthat a jégeső

2021. július 20., kedd 06:13

Keddtől az ország nyugati felében már kevesebb csapadék, sok napsütés várható, a Dunától keletre, többségében a Tiszántúlon azonban még kialakulhat zápor, zivatar – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Az északi-északnyugati szél élénk, erős, északon néhol viharos lesz. Délután 24–30 fok valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország keleti felére adott ki elsőfokú figyelmeztetést, nyolc megyében várható zivatar. Felhőszakadás miatt három megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. 

Mint írják, reggel és délelőtt keleten (legjobb eséllyel a Tiszántúl északi részén) fordulhat elő a záporok mellett zivatar, majd átmenetileg itt is megszűnhet a csapadék. Délutántól először az Északi-középhegységben (főként Heves megyében és térségében), majd délkelet felé fejlődve az Észak-Alföldön, Tiszántúlon is várhatók elszórtan zivatarok. Egy-egy hevesebb zivatarban 

rövid idő alatt 20 milliméter feletti csapadék, jégeső, óránként 70-80 kilométer körüli szélroham is valószínű.

Estétől kelet, délkelet felé áthelyeződve várhatóan elhagyják térségünket a zivatarok.

Szerdán a napos időszakok mellett az ország keleti felén alakulhatnak még ki kisebb záporok, keleten egy-egy zivatar. Még többfelé lesz élénk, néhol erős az északi-északnyugati szél. Délután 25–29 fokra van kilátás.

Csütörtökön és pénteken már az ország nagy részén száraz időben lesz részünk, kevés gyenge zápor csak néhol északon alakulhat ki. A szél veszít erejéből, túlnyomórészt mindenütt mérsékelt marad. A délutáni maximum-hőmérsékletetek 25 és 30 fok között alakulnak.

Szombaton kevesebb, vasárnap előreláthatólag újra több felhőre és több zivatarra van esély. Ismét feltámad a szél. A maximum-hőmérsékletek szombaton 25–30, vasárnap 25–32 fok között alakulnak.

Az Időkép hétfőn arról írt: a légkör nem hagyta nyugodni a fővárost,  a sokadik zivatar érte el Budapestet még az esti órákban. A tegnap reggel leesett 50–100 milliméter csapadékkal együtt az esti utánpótlás akár kéthavi mennyiséget is eredményezhetett.

A szélsőséges csapadékösszeget egy térségünk felett kavargó hidegcsepp szolgáltatta, mely a mai napon már legyengül, illetve kelet felé távozik a Kárpát-medencéből. Nyugatról fokozatosan szárazabb légtömegek érkeznek. A délutáni zivatarcsoportosulás peremfelhővel jelezte közeledtét, mielőtt újabb adag esővel öntötte nyakon Budapestet.

Rovatok