Index Vakbarát Hírportál

LMP: Külföldi szemét árasztja el Magyarországot, ha a kormányon múlik

2021. július 21., szerda 14:54

Ha a magyar kormányon múlik, a külföldi szemét elárasztja Magyarországot – mondta Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdán online sajtótájékoztatón.

A politikus – írja az MTI – a Tolna megyei Tamásiban rögzített eseményen kifejtette, hogy a helyszínen több ezer köbméter Olaszországból származó műanyaghulladék van, mintegy 200 méterre a legközelebbi lakóházaktól. Egy budapesti cég kért engedélyt hulladékfeldolgozásra és -tárolásra, a hatóságok pedig nem kellő körültekintéssel adták meg az engedélyeket, hiszen semmi nyoma annak, hogy megkezdődne a hulladékfeldolgozás.

Mint mondta, az a cég, amely a hulladékfeldolgozást végezte volna,

még a megfelelő közműbekötésekről sem gondoskodott, ennek ellenére a hatóságok hozzájárultak a tevékenységéhez.

Ahhoz is lakossági bejelentés kellett, hogy a hatóságok megállapítsák, hogy az alapvető tűzvédelmi szabályokat sem tartotta be a cég – tette hozzá.

Keresztes László Lóránt szerint rossz a jogszabályi környezet, amelyet a kormány kialakított, valamint rossz az eljárás is, amelynek eredményeként kiadták az engedélyt. A kormányváltás után át kell tekinteni a vonatkozó törvényeket, és olyan jogszabályokra van szükség, amelyek szigorúan büntetik az ilyen eseteket – hangsúlyozta.

Tóth Attila, a DK képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a városvezetés hallgat az ügyben. Jelenleg őrizetlenül áll a hulladék, mindenképpen meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket – mondta.

Rovatok