Index Vakbarát Hírportál

Hírszerzőknek adott át okleveleket Szijjártó Péter

2021. július 21., szerda 15:47

„Átadtuk az új Hírszerző Akadémiánk első végzőseinek okleveleit” – jelentette be Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

A tárcavezető bejegyzésében úgy fogalmazott, különös kihívásokkal kell szembenézni: a járvány újabb hullámával, a migrációval, az új világgazdasági korszakkal és a „folyamatos beavatkozási kísérletekkel.” Hozzátette:

Lesz dolga az újonnan végzett hírszerző kollégáknak.

A ceremónia időzítése mindazonáltal nem biztos, hogy a legjobbra sikerült: a napokban robbant ki a Pegasus-botrányként elhíresült, nemzetközi újságírói együttműködés keretében feltárt megfigyelési ügy, amelyben az eddig ismert jelek szerint a magyar kormány is érintett lehet.

Több mint 300 magyarországi célszemélyről írt a Direkt36, akiket megfigyelhettek az izraeli NSO kémszoftverének segítségével. Szerepel közöttük 

Kormányzati részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta, hogy törvénytelen adatgyűjtés folyt volna, Varga Judit azonban már nem volt ennyire határozott az ügyben.

Rovatok