Index Vakbarát Hírportál

A Közbeszerzési Hatóság szerint téved az Európai Bizottság

2021. július 22., csütörtök 21:34

Az Európai Bizottság tévesen állítja, hogy a vagyonkezelő alapítványok mentességet élveznek a közbeszerzési kötelezettség alól − reagált a Közbeszerzési Hatóság az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének egyik megállapítására. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írják: 

Az igazság ezzel szemben az, hogy a (...) törvény nem erről, hanem ennek éppen az ellenkezőjéről rendelkezik.

Közölték: a közbeszerzési törvény az általános szabályok alkalmazását írja elő ezekre az alapítványokra is az ajánlatkérői minőség vizsgálatakor. Az általános szabályok alapján a vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott felsőoktatási intézmények ajánlatkérőknek minősülhetnek. A közjogi szervezetek pedig nemcsak az uniós forrásból finanszírozott, hanem valamennyi beszerzésük tekintetében kötelezettek a közbeszerzési eljárás lefolytatására.

Ennek hiányában az érintett alapítványok és felsőoktatási intézmények (támogatásból megvalósuló beszerzések esetén) a támogatás okán is ajánlatkérő szervezeteknek minősülhetnek − fogalmazott a hatóság, amely minderről részletes magyarázatot adott az Európai Bizottság képviselőinek a jelentés előkészítésekor, de ezt a szervezet figyelmen kívül hagyta.

Rovatok