Index Vakbarát Hírportál

Újabb 77 milliárdos támogatást buktunk el, mert keménykedtünk Norvégiával

2021. július 23., péntek 11:35

A donorországok és Magyarország nem tudtak megállapodni az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok civileknek szánt támogatásainak a kezeléséről. Ezért a jelenlegi időszakban Magyarországon nem lesznek az alapokból finanszírozott programok, és Magyarország elveszti a hozzáférést az alapokból előirányzott mintegy 214,6 millió euróhoz (mintegy 77 milliárd forinthoz) – áll a Norvég Külügyminisztérium tájékoztatásában.

A norvég külügyminiszter megerősítette, hogy egy hosszú és átfogó folyamatot követően nem sikerült egyetértésre jutni, pedig Ine Eriksen Søreide véleménye szerint az EGT és Norvég Alapok különösen hasznosak lehettek volna a magyarországi civil társadalom támogatásában, valamint a gazdasági, az energia- és a klímavédelmi innovációk fellendítésében, illetve a kisebbségi jogok előmozdításában.

A norvég sajtóközleményből kiderül az is, hogy a donorországoknak mind a 15 kedvezményezett országban van egy feltétlen kitételük arra vonatkozóan, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen.

Ezzel Magyarország is egyetértett, azt azonban nem fogadta el, hogy a szakmailag legalkalmasabb pályázó kapja a megbízást. Ezért nem jött létre a megegyezés, így a 2020 decemberében Magyarországgal kötött megállapodásból az következik, hogy a jelen támogatási periódusban Magyarországon nem lesznek az EGT és a Norvég Alapokból finanszírozott programok – mondta a norvég külügyminiszter.

2016 óta folynak tárgyalások a Magyarországnak előirányzott mintegy 214,6 millió euró felhasználásáról, és 2020. december 21-én írták alá az együttműködési megállapodást, azzal a kikötéssel, hogy egyetlen program sem hagyható jóvá egy független civil alapkezelő kinevezése előtt.

A megállapodásban július 21-re kitűzött határidőre nem sikerült megegyezni egy ilyen alapkezelőben, így a tervezett programok nem valósulnak meg.

Az alapkezelő feladata a civil társadalomnak előirányzott több mint 10 millió euró kezelése, illetve biztosítania kell, hogy az alap a civil társadalom megerősítését, az állampolgári szerepvállalás ösztönzését és a sérülékeny csoportok támogatását szolgálja. A donorok a célkitűzések elérésére legalkalmasabb alapkezelőt kell válasszák. Ebben a kérdésben nem alakult ki egyetértés Magyarországgal – közölte Ine Eriksen Søreide.

A donorországok – Norvégia, Izland és Liechtenstein – mindvégig közös állásponton voltak a kiválasztási folyamatot illetően, és továbbra is elkötelezettek amellett, hogy a szakmai szempontból legalkalmasabb jelöltet kell választani.

Az EGT és Norvég Alapok

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ine Marie Eriksen Søreide norvég külügyminiszter megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 22-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok