Index Vakbarát Hírportál

Van, amiben egyetértés van a kormánypártiak és az ellenzékiek között

2021. július 25., vasárnap 12:32

Ferenc pápa 2013-ban zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ellen. Ezek után a magyar püspöki konferencia egy közleményt adott ki, melyben az egyház bocsánatot kér a névtelen áldozatoktól – írja közleményében az IDEA Intézet. Felmérésük szerint az összes megkérdezett 39 százaléka gondolja azt, hogy ez nem elég, és kezdeményezni kellene azt, hogy az esetleges tettesek világi bíróságon feleljenek tetteikért. A válaszadók mindössze 11 százaléka van azon állásponton, hogy ez önmagában is fontos lépés volt.

A kutatásból az is kiderült, hogy pártokon átívelő véleménykonszenzus van abban, amennyiben egy egyházi személy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményt tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követett el, illetve gyermekpornográfia bűncselekményét, úgy el kell tiltani a foglalkozástól.

Az utóbbi időszakban jelentős, fiatalkorúak és gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények láttak napvilágot. Az IDEA Intézet kutatásában feltette azt a kérdést is, hogy ha valakinek a tudomására jut a kiskorúak és a fiatalkorúak elleni szexuális bűncselekmény, úgy feljelentésének elmulasztása esetén, az bűncselekménynek minősüljön-e. Az ellenzékiek 94 százaléka teljes mértékben támogatja a felvetést, az összes megkérdezett 88 százaléka gondolkodik ugyanígy. A Fidesz-KDNP-szavazóinak ennél kisebb, de domináns többsége (84 százalék) támogatja az érintettek foglalkozástól történő eltiltását – olvasható a felmérésről beszámoló közleményben.

Rovatok